marți, 29 martie 2011

Montarea conductelor de canalizare a apelor meteorice


Apele meteorice ( pluviale ) provin din ploi sau din topirea zapezii de pe acoperisuri terase ,platforme industriale sau /si curti interioare. Amplasarea si montajul a conductelor pentru evacuarea apelor meteorologice depinde de forma acoperisului si de schema de canalizare adoptata.La cladirile cu invelitori in panta apa este captata in jgheaburi montate pe perimetrul acoperisului si transportata prin burlane exterioare , la canalizarea exterioara ori la o rigola pentru scurgere. Schema va cuprinde jgheabul , din jgheab apa se scurge in receptor ,apoi  prin burlanul vertical la canalizarea exterioara stradala. La  0.5 m deasupra solului se va monta  o piesa de curatire. 

 La cladiri cu terasa ,apele meteorologice ( pluviale ) sunt colectate prin receptoare fara garda hidraulica. La montarea receptoarelor in invelitoare trebuie sa se asigure o etanseitate perfecta ,pentru a nu se produce infiltratii de apa intre corpul receptoarelor si invelitoare.Receptoarele in mod obligatoriu sunt prevazute cu gratar pentru retinerea frunzelor ,crengilor,hartiilor,etc.Pe coloanele de apa pluviale se monteaza piese pentru curatire la primul si la ultimul nivel al cladirii.De fapt schema va cuprinde in mod obligatoriu receptoarele care colecteaza apa de ploaie de pe toata suprafata ,conductele de legatura de la receptoare la coloane,conductele orizontale de legatura de la coloane la caminul exterior de canalizare care este uneori comunsi pentru racordarea canalizarii interioare a apelor uzate menajere,precum si piese de curatire.

Obligatoriu acoperisurile,,terasele cladirilor civile si industriale ,dar si platformele industriale sunt prevazute cu pante de scurgere catre receptoarele de ape meteorice.Reteaua de canalizare a apelor pluviale este separata de reteaua de canalizare a apelor uzate menajere ,racordarea acestora fiind posibila numai in caminul exterior al cladirii. Aceasta separare este obligatorie deoarece in cazul unor ploi de scurta durata dar de intensitate mare ,in conductele de canalizare a apelor pluviale se poate stabili regimul de curgere sub presiune si orice legatura intre aceste conducte si reteaua de canalizare a apelor menajere ar duce la inundarea cladirii ,prin obiectele sanitare.Daca exista si receptoare de ploaie care sunt amplasate pe terase utilizate ,coloanele de scurgere pentru apele de ploaie sunt prevazute cu sifoane amplasate astfel  incat sa fie ferite de inghet. Uneori  evacuarea nu se face prin exterior cu ajutorul burlanelor , cand forma acoperisului impune colectarea apelor in interior sau cand acoperisul fara pod permite topirea zapezii cu pericol de accidentare sau de deteriorare a constructiei  si atunci se adopta o alta metoda prin care apa de pe terasa va fi evacuata conform schemei descrisa mai sus dar cu urmatoarele diferente si anume :
- burlanele din tabla, verticale , devin conducte si nu se mai pozeaza  pe fatade ci in interiorul cladirilor pe fata interiora a peretilor sau a stalpilor.
    
1974   Stefan Vintila - Horia Busuioc       Instalatii tehnico sanitare si de gaze                                                                                     

3 comentarii:

  1. Buna ziua ,
    va rog sa imi spuneti daca apele meteorice colectate de pe acoperisul casei, pot fi deversate/ evacuate in santul/canalul de la marginea proprietatii , in comuna nu exista reteacanalizare si nici de apa

    RăspundețiȘtergere
  2. Buna ziua,apa din rigole poate fi dirijata de primarie sa curga in curtea mea ?

    RăspundețiȘtergere
  3. Buna ziua.Bazinele pentru retentie ape pluviale ale unei fabrici pot fi amplasate în fața casei mele la distanta de cca 3 m?multumesc

    RăspundețiȘtergere