miercuri, 25 mai 2011

Combaterea zgomotelor si a vibratiilor in instalatiile tehnico-sanitare



1.Cauzele aparitiei zgomotelor si a vibratiilor in instalatiile tehnico-sanitare
 r
Vibratiile apar si se propaga intr-un mediu sub forma de unde ,cu o anumita frecventa .Principalele surse de zgomot din instalatiile tehnico-sanitare sunt urmatoarele :
a)in instalatiile de distributie a apei reci si calde
-zgomotul produs in tevi ,prin curgerea turbulenta a apei in conducte si care se amplifica odata cu cresterea vitezei de circulatie a apei.
-zgomotul produs in cazul unor fenomene de cavitatie ce apar datorita unor rezistente locale ale retelei  : la curgerea apei in coturi ,ramificatii sub unghiuri ascutite ,ingustari sau largiri bruste ale sectiunii conductei,etc.
-zgomotul de catre robinete : datorita aparitiei fenomenelor de cavitatie la viteze mari de curgere a apei in regim turbulent;datorita unor profile interioare necorespunzatoare din punct de vedere hidrodinamic,putand aparea desprinderi ale curentului de apa ;la inchiderea si deschiderea brusca a robinetelor cand apar unde de presiune ,denumite                “ lovituri de berbec “.
-zgomotul produs de instalatiile de ridicare a presiunii apei : statii de pompare ,instalatii de hidrofor,etc.In acest caz zgomotele apar in special la pornirea si oprirea pompelor si se pot transmite prin fundatiile acestora la elementele de rezistenta ale cladirii si de aici in interiorul incaperilor.
b)in instalatiile de canalizare
-zgomotul produs in timpul descarcarii rezervoarelor de apa pentru spalarea vaselor de closet.                                                                                                                                               -zgomotul produs de umplerea cu apa a obiectelor sanitare : cazi de baie ,lavoare,etc.
-zgomotul produs de descarcarea obiectelor sanitare in coloane prin sifoanele acestora.
-zgomotul produs prin caderea libera a apei uzate in coloanele instalatiei de canalizare.

Surse de zgomot
Nivel de tarie in fon
Wc cu rezervor de spalare la descarcare
50÷70
Wc cu rezervor de spalare la umplere
35÷55
Umplerea baii
75÷80
Umplerea baii in incaperea de deasupra
65
Umplerea baii in a doua  incapere suprapusa
50
Umplerea baii in incaperea adiacenta
68
Lavoar in incaperea de baie la golire
55
Chiveta in incaperea adiacenta ,la golire
55
Scurgere wc in incaperea de dedesubt precum si in incaperi la doua etaje inferioare
30÷40


Cladiri
Nivel de tarie in fon
Teatre ,cinematografe
25÷35
Spitale
20÷25
Locuinte si hoteluri
25÷30

Apare necesitatea obligatorie luarii unor masuri pentru combaterea si limitarea zgomotelor in cladirile civile ,mai ales locuinte.Cand mai multe surse de zgomote cu aceeasi frecventa emit simultan,intensitatea sonora rezultanta este egala cu suma intensitatilor sonore componente.O alta problema importanta este taria sonora ( nivelul intensitatii auditive ) care creste direct proportional cu logaritmul zecimal al numarului surselor de zgomot.
2. Combaterea zgomotelor si a vibratiilor in instalatiile tehnico-sanitare
Principalul mijloc de protectie impotriva zgomotelor este izolarea fonica .Procedeele de izolare depind de natura mediului in care se propaga zgomotul.Masurile de reducere a zgomotului si a vibratiilor la :
-surse de perturbatii ,adica direct asupra echipamentului nesilentios al  instalatiilor
-legaturile dintre sursa si reteaua de conducte
-contactele dintre echipament sau reteaua dintre conducte si elementele de rezistenta ale cladirii.
a).Masuri constructive pentru combaterea zgomotului la surse
 Limitarea nivelului de zgomot se obtine prin limitarea vitezelor de curgere a apei in regim turbulent ,prin evitarea variatiilor mari de sectiuni ale conductelor,limitarea rezistentelor locale ,executarea corecta a imbinarilor nedemontabile ( suduri )si demontabile ( cu fitinguri sau cu flanse ) .Este avantajoasa utilizarea tevilor din PVC care absorb in mare masura undele sonore.Pentru reducerea zgomotului transmis chiar de curentul de apa se folosesc amortizoare de reflexie simple sau montate in serie;acestea sunt piese ce introduce variatii bruste ale sectiunii conductei,amortizand undele sonore.
Principalele masuri constructive pentru reducerea zgomotului produs de robinete sunt urmatoarele :
-realizarea acestora cu profile hodrodinamice care permit o inchidere gradate,impiedicand loviturile de berbec prin reducerea vitezei de curgere pana la regimul de curgere laminar.
-instalarea impotriva robinetului a unei camere pentru absorbtia energiei sonore si a socului hydraulic;de obicei se utilizeaza o portiune de teava verticala de acelasi diametru ca si conducta de racord la robinet.
-utilizarea unui perlator care consta din cateva site suprapuse la gura robinetelor.
Pentru atenuarea zgomotului produs la umplerea rezervoarelor de spalare a closetelor la robinet ,se monteaza o teava din PVC prelungita spre fundul rezervorului ,sub nivelul apei.La umplerea cazii de baie ,jetul de apa trebuie dirijat spre una din fetele laterale sin u spre fundul acesteia.
b)Masuri luate asupra legaturilor dintre sursele de zgomot si reteaua de conducte
Legaturile dintre robinetele sau obiectele sanitare si conducte se executa prin intermediul unor garnituri din cauciuc sau al unor racorduri flexibile din cauciuc.( pufere )
-cazul racordarii la coloana a unui robinet simplu pentru apa rece sau calda
  • Se monteaza o izolatie de cauciuc,vata de sticla,piesa de fixare,garnitura elastica
-cazul in care se monteaza legaturile unui obiect sanitar cum ar fi lavoarul la conductele de apa si canalizare
  • Se monteaza perlator ,baterie de lavoar,lavoar,garniture de cauciuc( pufer ),suport din fonta,piese intermediare de racord din furtun de cauciuc.
-cazul devierii jetului de apa si etansarea la o cada de baie
  • Se monteaza un perlator,piesa pentru devierea jetului de apa,garnituri elastice de amortizare,etansare din cauciuc.
Masuri constructive pentru reducerea transmiterii zgomotelor si a vibratiilor
De la instalatiile tehnico-sanitare zgomotele se transmit la elemente de rezistenta ale cladirii si de la acestea in incaperi.Conductele se fixeaza de elementele de constructie cu ajutorul unor bratari prevazute cu garniture din  cauciuc.Bratarile la randul lor ,se fixeaza cu ciment ori in dibluri incastrate in pereti ,isolate cu un strat de pluta ,iar la traversarea peretilor inele izolatoare din material plastic.
 In instalatiile de hidrofor ,pompele se monteaza  pe postamente ( fundatii ) prevazute cu un strat de pluta pentru amortizarea vibratiilor ,iar pe racordurile de aspiratie si de refulare se intercaleaza uneori mansoane din cauciuc cu armature metalica.Postamentele pompelor ,ale hidrofoarelor sau schimbatoarelor de caldura se amplaseaza la distante de cel putin 70 cm de fundatiile cladirilor ,pentru a evita transmiterea vibratiilor la elementele de rezistenta ale cladirii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu