sâmbătă, 13 august 2011

PROCEDURA TEHNICA DE EXECUTIE-INSTALATII DE VENTILATII : SISTEMUL DE RETELE DE CANALE SI PIESE SPECIALE -EXECUTIE


ANTREPRENOR GENERAL
Departamentul
Instalatii
PROCEDURA TEHNICA DE EXECUTIE
Cod PTE -Inst-02

Revizia.0
INSTALATII DE VENTILATII : SISTEMUL  DE RETELE DE CANALE SI PIESE SPECIALE -EXECUTIE
PARTEA II
6.PROCEDURA
6.1.Conditii prealabile generale
6.1.1.Asigurarea cu personal calificat si instruit in ceea ce priveste cerintele proiectului,ale PTE aplicabila si PCC aferenta lucrarii.
6.1.2.Existenta drumurilor de acces la punctul de lucru .
6.1.3.Existenta materialelor necesare avand calitatea ceruta precum si a datelor de identificare si certificatelor de calitate ale materialelor /certificate de conformitate conform PFS “ Identificarea si trasabilitatea produsului “.
6.1.4.Verificarea existentei agrementelor tehnice in vigoare,pentru materiale a caror utilizare la montajul canalelor de ventilare nu este prevazuta in reglementarile tehnice .
6.1.5.Receptia pe santier si depozitarea materialelor,in depozite satelit si la punctele de lucru conform PFS “Manuirea,depozitarea,ambalarea,conservarea si livrarea.
Pastrarea materialelor pentru instalatii de ventilare se face in depozite de materiale cu respectarea prescriptiilor privind prevenirea incendiilor.Materialele asupra carora conditiile atmosferice nu au influienta nefavorabila pe durata depozitarii ,se depoziteaza in aer liber ,in stive sau rastele ,pe platforme betonate sau balastate special amenajate in acest scop ,cu respectarea normelor de tehnica securitatii muncii.Materialele ce pot fi deteriorate de agentii climatici cum ar fi rame cu jaluzele ,tabla,etc,se depoziteaza sub soproane si se acopera cu prelate sau foi de polietilena.Aparatele de masura si control  sau aparatajul electric se pastreaza in magazii inchise deoarece se deterioreaza la umiditate sau radiatii solare.Foile de tabla se aseaza orizontal pe grinzi de lemn in magazii.Se interzice asezarea foilor de tabla direct pe pamant.
6.1.6.Dotarea cu mijloace de masura si verificare calibrate.
Se verifica la aparatele de masura si control montate de executantul instalatiei de ventilare existenta sigiliului si a buletinului de verificare emis de metrologie
6.1.7.Verificarea frontului de lucru

6.2.Masuri preventive

Pentru realizarea lucrarilor in conditii de securitate se impune respectarea cu strictete a prevederilor urmatoarelor documente :
6.2.1.Norme generale de protectia muncii
6.2.2.Ordonanta privind apararea impotriva incendiilor OG nr.60 -1997
Instruirea personalului executant inainte si pe parcursul executiei lucrarilor,cu privire la continutul prevederilor de protectia si igiena muncii si PSI aferente acestor lucrari,cu intocmirea procesului verbal de instruire pe echipe si a fiselor individuale.Existenta personalului auxiliar de interventie calificat,care sa asigure buna functionare a echipamentelor si a instalatiilor utilizate .




6.3.Receptia materialelor

Nu se pun in opera materiale ( canale,clapete de reglaj,clapete de bifurcatie,coturi,ramificatii,difuzoare,confuzoare,etaje cu sectiune rectangulara,cutie plenium,cutie etaj.etc.) care nu satisfac conditiile tehnice cerute in proiect sau care nu corespund caracteristicilor si tolerantelor prevazute in standarde de stat sau in prescriptiile tehnice ale producatorilor interni si externi.
La executarea lucrarilor se utilizeaza numai materiale, care corespund tehnic si calitativ prevederilor proiectului,standardelor de stat . Inaintea punerii in opera toate materialele se supun unui control cu ochiul liber,pentru a se constatadaca nu au suferit degradari de natura sa le compromita tehnic si calitativ precum  starea elementelor de imbinare si de racordare,forma pieselor speciale,si accesorii. Controalele de calitate se indeplinesc pe baza documentelor si constatarii realitatii fizice.
Se verifica existenta urmatoarelor documente :

*certificate obligatorii :
certificate de calitate ale produselor prin care furnizorii confirma realizarea de catre produsul respectiv a caracteristicilor tehnice prevazute.
*certificate de garantie ale produselor prin care furnizorii specifica perioada de timp in care se asigura realizarea caracteristicilor :
*certificatul de conformitate
*certificari complementare dupa caz :
* fise tehnice de detaliu continand caracteristicile produselor si durata de viata in exploatare in care se mentin aceste caracteristici.
*instructiuni de montare,probe,intretinere si exploatare a produselor.
*certificate de atestare a performantelor produselor emise de catre institute abilitate in acest scop.

6.4.Conditii la confectionarea canalelor de aer
Tolerante la dimensiunile canalelor de aer

Diametrul sau latura mare a canalului( mm )
Abaterea maxima adisibila in ( mm )
Canale din tabla
Canale din placi de PVC neplastifiat
100÷250
2
3
280÷500
3
4
500÷1000
5
6
1120÷1400
8
10
1600÷2000
10
12

Imbinarile longitudinale ale tablelor din otel si aluminiu pentru confectionarea tronsoanelor drepte de canales au a pieselor speciale se realizeaza in urmatoarele moduri :
*Prin falturi ,pentru table din otel negre si zincate cu grosimi pana la 1.2mm inclusiv.
*Prin sudura cu flacara fara material de adaus,pentru table negre cu grosime de 1.5mm sau mai mari.
*Prin niturire pentru table zincate,din otelinoxidabil, de aluminiu  ale caror grosimi nu permit imbinarea prin falt.
Falturile longitudinale pentru ansamblarea foilor de tabla se executa astfel :

1.pentru canale cu latura sub 1m

Falturi
Grosimi table
Observatii
duble
Pana la 0.8mm

simple
1mm si mai mari

de colt
Pana la 0.8 inclusiv
La incheierea canalelor cu sectiune rectangulara

2.pentru canale cu latura mai mare de 1m

Falturi
Grosimi table
Observatii
De colt
Pana la 0.8mm inclusiv
La incheierea canalelor cu sectiune rectangulara avand latura mare pana la 1250mm
combinate

Falturi duble sau simple intarite cu nituri sau sudura.
In cazul sudurii prin puncte acestea se vor dispune alternat pe doua siruri,pasul dintre doua puncte consecutive ale aceluiasi sir fiind de 10mm,iar distante intre siruri de 7mm.

Falturi simple sau duble sunt bine etansate ,presate uniform si fara ondulatii.Pentru a se asigura o suprafata interioara neteda,falturile sunt presate numai catre exterior.
Pentru executarea falturilor simple,la croirea tablelor se lasa margini cu latimi de 17mm pe o latura,si 8mm pe cealalta latura.Pentru falturile duble aceste latimi sunt de 28mm si respectiv 15mm.
Imbinarile longitudinale prin sudura cu flacara se realizeaza prin indoirea in plan perpendicular a muchiilor foilor de tabla care se asambleaza,pe o inaltime egala cu de 3 ori grosimea tablelor si prin topirea muchiilor astfel indoite,fara material de adaus.Latimea cordonului de sudura realizat in aceste conditii nu depaseste de 2 ori grosimea tablelor asamblate.

6.5.Imbinarea canalelor si pieselor speciale
Imbinarile transversale ( imbinarile pentru asamblarea cap la cap a canalelor drepte si pieselor speciale ) se realizeaza prin falturi,eclise mobile sau flanse.
Imbinarile transversale prin falturi sunt admise cand se realizeaza prin mijloace mecanizate si daca exista mijloace de sustinere.

Tip tubulatura
Observatii
orizontala
Intre doua imbinari consecutive sa fie cel putin un punct de reazem sau de suspendare
verticala
Prin modul de montare imbinarea sa fie solicitata la sarcini admisibile

In cazul in care aerul vehiculat in interiorul canalelor orizontale contine vapori care pot condensa,partea inferioara a imbinarii prin falturi se etanseaza la exterior prin lipire cu aliaj de cositor.

Sectiune canal
Tip etansare
circulara
Etansarea arcului de cerc de 90º
rectangulara
Etansarea faltului pe toata lun gimea canalului plus 20 mm pe fiecare din laturile verticale adiacente.

Imbinarile cu eclise mobile se aplica la confectionarea tubulaturii in ateliere cu masini cu role pentru executarea falturilor sau abkant.Imbinarea transversala cu eclise mobile se pot utiliza pentru asamblarea canalelor de aer si a pieselor drepte speciale ale tuturor tipurilor de instalatii de ventilare cum ar fi : introducere de aer proaspat,evacuare gaze si vapori,conditionarea aerului,etc.Eclisele mobile nu se folosesc :


Unde
Conditii
La imbinari expuse
la solicitari mecanice ( burdufuri flexibile sau racorduri la tuburi flexibile )
La racordarea tubulaturii
La echipamente
La tubulaturi
Parcurse de aer cald cu temperature mai mare de 70º
In spatii
Cu pericol de explozie

Tuburile imbinate cu falturi sau cu eclise mobile vor avea din loc in loc si imbinari cu flanse ,prevazute pentru a se putea crea posibilitati de demontare ,in conformitate cu conditiile de montaj sau cu cerinte specifice ale instalatiilor.

Imbinarile cu flanse
Sunt folosite in cazul in care se realizeaza conditii deosebite  de rigiditate,etanseitate si demontabilitate a tubulaturii de aer dar si pentru canale cu diametrul sau  latura mare peste 600 mm.Montarea flanselor pe canalele de aer se face in asa fel incat planul flanselor sa fie perpendicular pe axul canalelor.Imbinarile cu flanse sunt prevazute cu garnituri de etansare ,montate intre flanse si confectionate din carton moale sau cauciuccu grosimea de 4mm.Garniturile sunt taiate si montate ca marginile lor sa patrunda in interiorul canalelor de aer.Dupa executarea fiecarei imbinari transversale este obligatorie verificarea acestei conditii de calitate si economicitate.Portiunile de canale expuse la deformari posibile prin socuri sunt imbinate la ambele capete  prin flanse cu suruburi,pentru a putea fi inlocuite cu usurinta si rapiditate.


Rigidizarea canalelor de aer
Tronsoanele drepte se rigidizeaza in functie de forma,  dimensiunile sectiunii,de presiunea aerului in canal.Ramele de rigidizare se monteaza pe perimetrul canalelor la exterior,si se fixeaza pe canale prin nituri.Imbinarile transversale prin flanse se considera elemente de rigidizare.Piesele speciale respective curbele piese cu schimbare de sectiune,ramificatii,etaje.etc nu se rigidizeaza.


Forma canalelor
Dimensiunile canalului(mm)
D-Diametru
L -latura mare
l-latura mica
Rigidizarea pe perimetrul canalului
Distanta maxima intre ramele de rigidizare
Elementul de rigidizare
Dimensiuni
( mm )
1
2
3
4
5
Circulara
D< 900
Nu necesita

D= 1000÷10000
Rama din otel cornier
32x32x3
2000
Rectangulara presiunea sub 50 mm H2O
L≤ 500
Nu necesita

L = 630÷1250
Rama din tabla

1000
L= 1600
l < 1000
Rama din otel cornier
32x32x3
1000
L= 2000
l < 1000
Rama din otel cornier
40x40x3
1000
L >1000
l >1000
Nervura

1000
Rectangulara presiune 50 mm ÷150 mmH2O
L≤ 400
Nu necesita

L = 500÷1000
Rama din tabla

1000
L = 1250÷1500
l < 1000
Rama din otel cornier
32x32x3
1000
L = 2000
l < 1000
Rama din otel cornier
40x40x3
1000
L >1000
l >1000
Nervura

1000
Rectangulara presiune 150 mm ÷250 mmH2O
L≤ 315
Nu necesita


L = 400÷800
Rama din tabla

1000
L = 1000÷1250
l < 1000
Rama din otel cornier
32x32x3
1000
L = 1600
l < 1000
Rama din otel cornier
40x40x3
1000
L > 2000
Rama din otel cornier cu cate o bara de legatura intre rame la mijlocul fiecarei laturi
40x40x3


6.6.Etanseitatea instalatiilor de ventilare
Se vor lua toate masurile necesare pentru limitarea pierderilor de aer prin neetanseitati adica la imbinarile longitudinale si la imbinarile cap la cap ale elementelor de tubulatura,la capacele de vizitare,la punctele de masurare,la imbinarile dintre tubulatura si aparate.

6.7.Conditii de montare
Lucrarile de montare a instalatiilor de ventilare se cordoneaza cu lucrarile de realizare a constructiilor auxiliare cum ar fi platforme ,goluri postamente,etc.
In cazul programarii corelate a lucrarilor de executie pentru instalatia de ventilare si de constructie se respecta obligatoriu urmatoarele actiunii :
Manipularea si asezarea pe pozitie a pieselor voluminoase se face prin spatii libere  in ziduri sau plansee,fara spargeri ale elementelor construite.
Constructia va fi prevazuta cu consolidarile necesare pentru sustinerea echipamentelor folosite la introducerea pieselor mari si grele in cladire si in centrala de ventilare.
Introducerea la timp oportun a dispozitivelor de prindere si fixare in elementele de constructii.
Introducerea in centralele de ventilare a echipamentelor care se monteaza pe postamente fundatii,console,platforme,etc.,se face numai dupa executarea acestora si dupa intarirea betonului.
Introducerea echipamentelor in incaperile in care urmeaza a fi instalate se face putin timp inainte de montaj,in scopul de a se reduce expunerea la deteriorarile c ear putea fi provocate de efectuarea altor lucrari in incinta respectiva.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu