Regimul de presiune
In cazul in care acumularile de substante nocive se produc in partea superioara a incaperii ventilate vor patrunde in timp si in zona ocupata sau/si pot produce incendiu respective explozie .In acest caz sistemele de ventilare vor creea o calitate cat mai omogena a aerului ,astfel incat sa se realizeze concentratiile normate in intregul volum al halei unde se lucreaza.Toate instalatiile pentru introducerea aerului proaspat in scopul diluarii pentru ventilare generala a substantelor nocive degajate,si cele pentru compensarea aerului evacuat prin sistemele de aspiratie locala,vor realize simultan cu efectele de ventilare si incalzirea volumului de aer din incapere daca aceasta este ceruta prin natura utilizarii halelor si daca sistemul de ventilare are functionare continua.
Regimul de suprapresiune in hale sau alt tip de incapere va fi mentinut in urmatoarele cazuri :
o Daca este necesar sa se evite infiltrari de aer din mediul exterior ,in scopul mentinerii unor conditii normale de stare sau de puritate a aerului din spatiul ventilat.
o Daca este necesar ca spatiul ventilat sa fie protejat impotriva patrunderii substantelor degajate in incaperi din apropiere.
Regimul de depresiune in hale sau alt tip de incapere va fi mentinut in urmatoarele cazuri :
o Daca degajarile din spatiul ventilat prezinta un grad de pericol deosebit
o Daca este necesar ca incaperile din apropiere sa fie fie protejate impotriva substantelor degajate in spatiul ( hala ) care se ventileaza.
o In incaperile dotate cu instalatii de ventilare de avarie.
Ventilarea naturala organizata
In halele cu degajari de caldura dar insotite si cu degajari de gaze sau vapori se vor monta ferestre cu ochiuri mobile.Ferestrele cu ochiuri mobile vor fi montate la partea superioara a halei pentru a se asigura admisia de aer curat in perioada rece a anului.
Ventilarea mecanica pentru aspiratia aerului viciat de noxe tehnologice
Conditii de baza : noxele sa nu dezvolte degajari de caldura de la sursele tehnologice
Alte conditii
Amplasarea gurilor de aspiratie se face la nivelul pardoselii halei si la distanta mica de sursele de degajare a gazelor sau vapori de substante tehnologice
Amplasarea gurilor de aspiratie se face la nivelul superior al halei cand exista pericol de acumulare a unor gaze sau vapori de natura tehnologica cu densitate mai mica decat a aerului si degajate in volum mare.
Gurile de aspiratie vor fi amplasate uniform in zonele viciate.
Pozitionarea gurilor de aspiratie fata de gurile de introducere a aerului proaspat ,se face in asa fel incat sa se poata spala zona viciata cu aer curat.
Se vor amplasa utilajele tehnologice sau mobilierul in asa fel incat sa nu obtureze deschiderile de aspiratie
Pozitionarea gurilor de aspiratie se va face in asa fel incat daca este posibil muncitorii sa nu lucreze intre sursa de degajare si deschiderea de aspiratie.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu