miercuri, 29 iunie 2011

Debite de aer ale sistemelor de ventilare generala pentru incalzirea sau racirea unei incaperii respectiv in regim de iarna sau de vara



       
-Caz concret
 Date de intrare
Sala conferinta
200 locuri
Locul amplasamentului : Timisoara - oras mare
Dimensiunile in plan ale salii : 20x30 m si inaltimea 4.8 m
Ipoteze
Se va asigura in  sala de sedinte   :
Vara  26°C
Iarna  20°C
Sala se ventileaza ,fara conditii pentru mentinerea umiditatii relative a aerului la anumite valori constante.Pierderile de caldura in timpul iernii Qp = 74.200 kcal/h
Se calculeaza volumul salii : V = 2880 mc
Caldura transmisa prin radiatie solara vara Qr = 42000 kcal/h
Spatiul de aer pe persona este  2880/200 = 14 m3/pers.
Debitul CO2 degajat pentru adulti in stare de repaus :
QCO2 = Deg CO2 x  nr.oameni

Degajari de CO2 ale oamenilor :

Varsta si caracteristica muncii
Debit de CO2 ale oamenilor  - l/h
Adulti

Efort fizic
45
Munca statica birou
23
Repaus
23
Copii sub 12 ani
12
        
   Concentratia de CO2 in aer exterior

Felul localitatii
Concentratia de CO2 - l/h
Rurala
0.33
Oras mic
0.4
Oras mare
0.5

   Concentratia admisa de CO2 in incaperi
Denumirea incaperii
Concentratia de CO2 - l/h
Camere bolnavi
0.6
Birouri
1.25
Sala conferinte
2

QCO2 = 23 x 200 = 4600 l/h
Concentratia de CO2 in aerul exterior este Co = 0.5 l/ m3 pentru un oras mare -Timisoara
Concentratia de CO2 admisa  in aerul incaperii va fi Ca = 2 l/ m3 pentru sali de conferinta

Debitul de aer proaspat necesar diluarii bioxidului de carbon  CO2     DCO2 = QCO2   /  Ca - Co   
DCO2 = 4600   /  2 - 0.5 = 3066 m3/h
Volumul salii V = 2880 m3
Se determina volumul de aer diluat  necesar unei persoane
2880 / 200 = 14.4 m3

Defalcarea pe functiuni a ratiei de aer proaspat

Spatiul de aer m3/persoana
Debit de aer proaspat m3/h ,persoana
Necesar pentru alimentarea cu oxigen
Necesar pentru a se impiedica cresterea concentratiei de bioxid de carbon  CO2 peste 0.6 %
Necesar pentru inlaturarea mirosul corpurilor adultilor
Stare de repaus
Stare cu activitate fizica moderata
2


50

3


40
60
4


35
50
5


30
40
7


25
35
8


20
30
10
2
6
18
27
11


15
25
13


14
20
14


12
18
17



14
20



12
23



9
25



8
Dmiros =  12 x 200 = 2400 m3/h
Pentru functionarea in regim de vara ,se alege o temperatura a  aerului introdus in incapere si tratat intr-o instalatie de aer conditionat  tr = 20°C.                                                    
Debitul de caldura degajat de persoanele aflate  in stare de repaus se determina in functie:                                                                                   1. temperatura incaperii de 25°C
2.in ipoteza ca din numarul total al persoanelor 75% sunt barbati si 25% sunt femei

Cantitatea orara de caldura degajat de la oameni in Kcal

Felul activ.
Caldura totala medie degajat
Caldura degajata dupa temperatura incaperii
21
24
25.5
27
Sensibila
Latenta
Sensibila
Latenta
Sensibila
Latenta
Sensibila
Latenta
Sala conferinte
88
66
22
58
30
53
35
49
39
Scolii
101
70
31
61
40
54
47
50
51
Birouri
113
72
41
62
51
54
59
51
62
Magazine
126
73
53
64
62
55
71
51
75
Fabrica
365
152
213
132
233
122
243
117
248

Q = 200 x 0.75 x 53 x 1.1 + 200 x 0.25 x 53 x 0.85
Q = 10998 = aprox.11.000  kcal/h
Q = 11.000  kcal/h
-La ridicarea temperaturii aerului contribuie numai caldura sensibila adica numai 53 kcal/h x persoana din totalul de 88 kcal/h x persoana
Q = 11.000+36.000 = 47.000 kcal/h
Q = 36.000kcal/h   reprezinta radiatia solara vara
Q = 47.000 kcal/h
-Debitul de aer pentru extragerea caldurii din incaperii
Dvara  = 47.000 / [ 0.24 x 1.2 x ( 25- 20 )]
Dvara  = 32639 m3/h
Functionarea in timp de iarna

Din pierderile de caldura ale salii se va scade degajarile de caldura de la oameni .La o temperatura interioara de 20°C dau

Q deg = 16400 kcal/h

Qp = 74.200 kcal/h

Q = 74000 – 16400 = 57.800 kcal /h

tr. aer cald ( iarna )  = 20 + 57800 / 0.24 x 1.17 x 32639

tr. aer cald ( iarna )  = 21 °C

                                                                                                                                                                                                                        

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu