duminică, 12 iunie 2011

Lucrari specifice la montarea pompelor


Montarea pompelor centrifuge in statiile de pompare,in statii de hidrofor,pentru prepararea apei calde menajeresau pentru uz industrial necesita urmatoarele lucrari :
1.verificarea corespondentei dintre datele scrise pe placuta pompei si caracteristicile pompei din proiect.Pe placuta in mod obligatoriu se va putea citi in clar debitul G al pompei in m3/h,presiunea H in mH2O  si putera N ,in kw sunt imprimate cu un poanson.
2.verificarea tuturor elementelor componente si in special a cuplajelor si a axului motor.Pompa trebuie sa corespunda in aceasta faza de montare urmatoarelor conditii principale :
-arborele trebuie sa se roteasca cu usurinta la o actiune manuala
-in timpul miscarii de rotatie paletele nu trebuie sa atinga corpul pompei
-axele pompei si al motorului electric trebuie sa fie coliniare.
3.verificarea fundatiei pe care se va monta pompa
Se controleaza corespondenta dintre gaurile de prindere ale cadrului de sustinere al pompei si orificiile practicate in fundatia din beton pentru amplasarea suruburilor de fixare a agregatului.
La operatia de montaj se procedeaza astfel :
-se unge filetul suruburilor de ancorare cu vaselina si se infasoara cu capete de bumbac sau de canepa,pentru protectie.
-se introduc  suruburile de ancorare in locasurile fundatiei,utilizandu-se un sablon avand dimensiunile fundatiei pompei,dupa care golurile se uda si se umplu cu mortar de ciment..
-la 48 h dupa umplerea locasurilor cu mortar de ciment,se desurubeaza piulitele si se scoate sablonul.
-se monteaza pompa  pe fundatie,controlandu-se,cu nivela,orizontalitatea cadrului ;in cazul in care este necesar se introduc  pene din tabla de plumb,pentru a se asigura nivelul dorit.
- se racordeaza pompa la reteaua de conducte a instalatiei.Pentru instalatiile silentioase,pe racordurile pompei se monteaza tronsoane din cauciuc,pentru izolarea vibratiilor.Diametrul conductelor de aspiratie si de refulare trebuie sa fie cel putin egal cu cel al racordurilor pompei.                                                                                                                                                                 
In cazul in care este mai mare,trecerea de la un diametru la celalalt  se realizeaza pentru conducta de aspiratie cu o reductie  excentrica montata astfel incat sa se evite formarea unui sac de aer.Conducta de aspiratie trebuie sa fie perfect etansa,deoarece este posibila patrunderea aerului,care poate provoca o micsorare a debitului pompei sau intreruperea aspiratiei apei.Conducta de refulare se racordeaza la instalatie cu o reductie concentrica

Montarea instalatiei de hidrofor

Recipientele de hidrofor se monteaza pe postamente cilindrice din beton,avand dimensiunile indicate in proiect.Recipientul de hidrofor se asaza pe postament fara a se fixa.Dupa asezare pe pozitia definitiva,se desfac capacele de vizitare si se verifica sudurile interioare in prezenta unui specialist al inspectiei pentru metrologie si cazane,pentru a constata starea recipientului.                                                                         


Garnitura capacului se unge cu miniu de plumb si apoi acesta se remonteaza.Recipientul se supune la proba de presiune cu apa;cu aceasta ocazie  se verifica si functionarea supapei de siguranta,la presiunea pentru care este calibrata.


Montarea rezervorului tampon

Rezervorul se monteza fie pe un soclu executat din beton,fie pe grinzi asezate pe pardoseala incaperii.                                                                                                                      
Dupa montarea pe fundatie se fixeaza in rezervor distribuitorul cu robinete flotor si sorbul pompei,impreuna cu conductele ce fac legatura dintre aceste elemente si instalatia exterioara.Apoi se monteaza cu suruburi capacul gurii de vizitare,pana la spalarea finala,efectuata inainte de receptionarea instalatiei.

Montarea conductelor si a armaturilor de inchidere,siguranta si control in instalatiile de hidrofor

Principalele armaturi din instalatia de hidrofor sunt : armaturile sticlei de nivelsi sticla de nivel;robinetele de inchidere si reglaj;ventilul de siguranta;manometrele.                      
Armaturile din bronz care fac legatura dintre recipientul de hidrofor si sticla de nivel se monteaza in mufele sudate din fabric ape orice recipient standardizat.                                                                  
Aceste armaturi se monteaza imediat dupa asezarea recipientului pe postament si se manevreaza la pozitia “ inchis “.
Sticla de nivel se monteaza in perioda terminarii lucrarii,deoarece se poate sparge usor.
Ventilul de siguranta se amplaseaza fie la partea superioara a recipientului pe racordul de aer comprimat,fie pe conducta de plecare,inainte de robinetul de inchidere.Aceasta armature se monteaza cu tija ventilului ( supapei ) in pozitie perfect verticala.Inainte de montare ventilul de siguranta se  supune la o incercare pentru a i se stabili pozitia contragreutatii.                                                                                                                          
Manometrul se monteaza intr-un loc vizibil si ferit de eventuale loviri.Montarea conductelor in instalatia de hidrofor se face dupa amplasarea echipamentelor ( recipientul de hidrofor,pompele,revervorul tampon,etc, ) Conductele se monteaza astfel incat sa se evite crearea unor volume in care,in timpul functionarii,se pot acumula saci de aer,care reduc sectiunea  de trecere a fluidului .     
                   
Lucrari specifice la montarea rezervoarelor de inaltime

In cazul acestor  rezervoare se indeplinesc urmatoarele conditii preliminare montajului :
-finisarea incaperii in care vor fi montate
-asigurarea golurilor ( usi si ferestre ) pentru introducerea lor in cladire.
-existenta unui mijloc mecanizat de ridicare ( troliu ,macara,etc.)
-executarea postamentului pe care urmeaza sa se monteze rezervorul.
Rezervoarele se monteaza astfel :
-se verifica orizontalitatea postamentului pe care se va monta rezervorul si se fac rectificarile necesare,amplasand sub rezervor pene de centrare.In cazul postamentelor de beton,orizontalitatea fundului rezervorului se poate obtine prin amplasarea unor pene intre rezervor si fundatie.
-se monteaza rezervorul pe postament
-se monteaza  conductele de legatura la inaltime,conducta de preaplin,si golire.Conductele de alimentare cu apa si distributie se executa din otel zincat,iar conductele de preaplin si golire din tevi de otel grunduite.
Pentru a se evita pericolul de inghet in timpul iernii sau incalzirea excesiva in timpul verii,rezervorul de inaltime este protejat cu o lada de lemn,intre peretii rezervorului si ai lazii se introduce un material termoizolant.In acest mod se inlatura si condensarile de pe pertii rezervorului.In final se monteaza instalatia de automatizare a alimentarii rezervorului.

Montarea boilerelor

Boilerele sunt recipiente voluminoase si grele.La  montarea boilerelor echipa de instalatori montori trebuie sa fie montata cu scule si echipamente pentru ridicat si sudat.Boilerul se monteaza langa pereti,pe console de sustinere sau pe postamente din beton sau metal.In fata boilerului se lasa un spatiu liber,fara conducte  sau alte obstacole  care permite scoaterea serpentinei in timpul exploatarii.Succesiunea operatiilor de montaj ale boilerului este urmatoarea :
-se transporta echipamentul la locul de montare
-se ridica aparatul pe console
-se probeaza mai intai pe circuitul primar ( serpentina ),si dupa intregul ansamblu                    ( recipient si serpentina )
-se racordeaza instalatia de alimentare cu apa rece,la partea inferioara a echipamentului.

Pe acest racord ,langa boiler,se monteaza supapa de siguranta,apoi un ventil de retinere care impiedica trecerea apei calde in reteaua de apa rece si un robinet de inchidere.
Pe racordul la reteaua de apa calda de consum se monteaza un termometru si un robinet de inchidere.
-se izoleaza termic intreaga suprafat a boilerului,mai putin capacul gurii de vizitare in cazul in care nu este izolat din fabrica.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu