Interventiile curente ale personalului de exploatare au ca scop :
- oprirea pierderilor de apa prin conducte sau armaturi neetanse
- repararea robinetelor defecte
- desfundarea sau deblocarea conductelor obturate partial sau total
Pierderile de apa pot avea loc prin neetanseitatile la locurile de imbinare a conductelor prin ruperea lor ,prin crapaturi longitudinale ,orificii produce de coroziune.In cazul instalatiilor montate in subsoluri sau in canale vizitabile,defectul se repereaza usor. De multe ori defectul nu este evident ,fiind semnalat numai la citirea contorului,cand se constata un consum de apa exagerat fata de cel lunar obisnuit ; in aceste cazuri apa ce iese din conducta isi face loc si reuseste sa patrunda in reteaua de canalizare exterioara.
In asemenea cazuri pentru identificarea locului defect se pot folosi aparate acustice . Dupa detectarea defectului ,tronsonul respective se izoleaza de restul instalatiei si se goleste.Golirea se face printr-un robinet special sau teu de golire prevazut cu dop.In cazul in care pe portiunea respectiva nu exista asemenea posibilitate de golire se demonteaza robinetele ,racordurile olandeze existente pe conducte.Repararea defectiunii se executa prin intercalarea unei portiuni de tub nou ,montat in locul celui defect.Intercalarea se face potrivit materialului conductei cu mufa dubla in cazul conductei din fonta pentru presiune; cu tronson mufat la ambele capete in cazul conductei din PVC,prin sudura in cazul conductei din otel negru sau prin mufa stanga-dreapta in cazul conductei de otel zincat.
Defectele imbinarilor
Daca au loc scurgeri la o imbinare cu mufa obisnuita filetata defectul nu se poate remedia decat taind si eliminand portiunea de conducta care contine imbinarea si intercaland in locul ei o bucata de teava.Daca imbinarea defecta este de tip cu filet lung ,se reface etansarea ,dupa caz,fie numai intre piulita si mufa ,fie intre mufa si teava ,imbinarea cu filet lung fiind demontabila.De asemenea,imbinarile cu racord olandez pot fi desfacuta complet ,refacandu-se etansarea sau schimbandu-se garnitura.
Defectele armaturilor
Armaturile,robinetele,vanele,etc.,constituie partile cele mai slabe ale retelei interioare de distributie.
Armatura nu inchide etans
Cauzele acestui defect depind de tipul armaturii.La armaturile cu ventil ,cauza este uzura scaunului ventilului ,prin corodare ,rupere sau tocire ori prin uzarea garniturii.Aceasta uzura se remediaza prin frezarea scaunului ventilului s-au printr-o slefuire cu un abraziv.
Armatura pierde apa prin presgarnitura
Acest defect este frecvent la vane cat si la robinete cu ventil .Se remediaza adaugand la garnitura presgarniturii un plus de material de etansare sau inlocuind complet
garnitura.Inchiderea sectiunii de trecere a conductei din reteua interioara de alimentare cu apa produce :
-datorita inghetarii unor tronsoane scurte ,care se dezgheata cu lampa de benzina.
-datorita unor depuneri pe conductele de apa calda care se departeaza prin demontarea si curatarea lor sau prin schimbarea completa a unor tronsoane din instalatie.
-datorita unor corpuri straine ramase de la montaj sau transportate de fluid din reteaua exterioara ,a caror pozitie se determina pe tronsoane.Eliminarea lor se face prin demontarea conductei respective sau prin taierea si indepartarea tronsonului infundat.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu