sâmbătă, 4 iunie 2011

Lucrari specifice la montarea instalatiilor pentru distributia oxigenului



Bateria de butelii cu oxigen se amplaseaza obligatoriu intr-o incapere separata, ferita de foc sau alte surse de caldura.Conducta care distribuie oxigenul de la butelii se executa din teava de cupru si se amplaseaza deasupra buteliilor la circa  50 mm.Racordarea tubului la distribuitor se face cu un tronson in spirala ,in vederea preluarii socurilor produse la deschiderea robinetelor buteliilor.Pe fiecare ramura a bateriei se monteaza cate un robinet de inchidere asa numit general si un reductor de presiune.Imbinarea tevilor de cupru se face cu mufe sudate cu electrozi de cupru .Oxigenul este distribuit prin tevi de otel  pentru presiuni pana la 30 daN /cm2  si tevi din cupru  pentru presiuni mai mari de  30 daN /cm2  .Tevile care se vor utilize la executia instalatiei trebuie sa fie insotite de un certificate de garantie prin care uzina producatoare garanteaza atat calitatea cat si dimensiunile lor nominale.Armaturile utilizate pentru presiuni pana la 16 daN /cm2  vor fi din fonta,iar pentru presiuni mai mari vor fi din bronz.
Succesiunea operatiilor de montare a retelei de distributie a oxigenului :
-          tevile se aduc in santier unde se verifica diametrul nominal si grosimea peretilor,starea lor de curatenie .Este interzis cu desavarsire intrarea in manopera a unor tevi murdare cu grasime sau ulei doarece oxigenul in contact cu  cu aceste substante produce explozie. Tevile murdare obligatoriu se indeparteaza si cat mai repede se vor degresa cu mare grija:
-          pentru grasimi cu tetraclorura de carbon sau dicloretan prin frecarea suprafetei exterioare cu o carpa imbibata cu solutie ;in interior teava se curata prin umplere cu solvent si apa prin curatire cu un fitil de bumbac curat. Resturile de solvent se indeparteaza sufland in interiorul tevii  cu un current de aer sau azot.Operatiile se fac  de preferinta la un banc de lucru obligatoriu departe de orice surse de foc.
In perioda si la punctul de lucru trebuie sa existe afise de avertizare in acest sens.Este interzis cu desavarsire sa se fumeze la locul de munca  inainte,in timpul sau dupa actiunea de degresare.Locul de munca va fi bine ventilat,curatat dupa folosinta ,deoarece solventii sunt foarte toxici sai inflamabili deci pot pune in pericol viata oamenilor.Muncitorii care efectueaza aceasta operatie sunt echipati in mod obligatoriu cu masti de gaze,sorturi si manusi protectoare de catre angajator .

-Armaturile si fitingurile ce urmeaza a fi montate in instalatie se demonteaza in piese componente si se cufunda 10 minute intr-un vas bine inchis cu solvent.;
-Indoirea tevilor se realizeaza prin umplere cu nisip,incalzire si formare pe sabloane cu raza de curbura avand cel putin 3.5 diametre exterioare ale tevii ,fie prin indoire la rece pe o masina de curbat .Distanta de la sudura curbei pe conducta pa la inceputul indoiturii trebuie sa fie egala cu cel putin un diametru exterior al tevii darn u mai putin de 100 mm.
-La armaturile montate pe conducte din otel se sudeaza in sensul curgerii oxigenului cate un tronson din teava de cupru  avand o lungime egala cu cinci diametre ale conductei.
-Montarea conductelor pe consolei se face cu panta astfel incat condensul sa se poata colecta in separatoare.
-Imbinarile conductelor se vor realiza  prin sudura ,pentru pozitiile nedemontabile in timpul exploatarii sau prin imbinari demontabile cum ar fi flanse.Flansele de imbinare se etanseaza cu garnituri din  carton ,tabla de aluminiu sau de cupru.
-obligatoriu conductele de oxigen se leaga la centura de punere la pamant prin benzi de otel lat sau conductori electrici.
Dupa montare conductele de oxigen se supun la urmatoarele probe hidraulice:
-proba de rezistenta a retelei de conducte,cu presiunea 1.25 din presiune de lucru insa cel putin 1 daN /cm2  .Aceasta proba se face cu aer comprimat sau cu apa.
-proba de etanseitate cu oxigen ,care se executa dupa suflarea instalatiei cu azot comprimat.Presiunea de proba este egala cu presiunea de lucru.Se admit pierderi de gaz de1% din volumul initial pentru conducte cu presiunea de lucru pan la 1 daN /cm2  si 0.3% pentru presiuni mai mari.
-Dupa proba conductele conductele se protejeaza impotriva coroziunii prin vopsire cu vopsea de ulei albastra si se izoleaza termic .
-In final instalatia se pregateste pentru darea in exploatare prin suflare cu aer comprimat timp de 8 ore.Dupa ce s-a verificat puritatea aerului iesit din conducta ,apropiind o foaie de hartie de gura de evacuare ,conductele se sufla cu oxigen.              

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu