miercuri, 22 iunie 2011

ADAPOSTURI DE PROTECRIE CIVILA


INSTALATII

1.INSTALATII DE VENTILARE

Instalatia de ventilare are ca scop asigurarea conditiilor de microclimat necesare in cazul in care este folosit adapostul pentru protectia populatiei Instalatia de ventilare poate functiona sub forma  unei scheme  in doua regimuri :
1.regim de ventilare mecanica normala in care aerul introdus in  adapost este curatat de praf,si impuritati.
2.regim de filtroventilatia in care aerul introdus in adapost este curatat de praf,impuritati,substante toxice,radioactive de lupta si substante cu agenti patogeni.
ATENTIE  
In perioada functionarii instalatiilor de ventilare trebuie sa se mentina in adapost o suprapresiune interioara de 10÷15mm H2O.
Pentru o persoana adapostita debitul de aer necesar se considera a fi necesara de 5÷7m3/h. in regim de ventilare mecanica normala si de 2 m3/h in regim de filtroventilare.

Schema instalatiei de ventilare a unui adapost de pretectie civila
Aspiratia aerului din exterior se face printr-o priza de aer .Daca din calcule rezulta un singur ventilator se va monta o singura priza. Daca rezulta din calcule mai multe ventilatoare ,atunci pentru fiecare ventilator se va prevede cate o priza de aer.
Aerul se introduce in adapost printr-o priza in doua feluri :                                                                         

1.Priza de aer se scoate in afara zonei de daramaturi la o distanta de H/2 sau H/3 de cladire daca adaposturile nu se prevad cu iesire de salvare sau aceasta este tip  saritura de lup “ .
Conducta dintre priza de aer si  tunelul iesirii de salvare se monteaza ingropata in pamant,la o adancime mai mare decat limita de inghet si se protejeaza contra coroziunii. La capatul conductei  din exteriorul cladirii se prevede o pipa intoarsa la inaltimea de 50 cm fata de cota terenului amenajat.                                                La celalalt capat imediat ce conducta intra in tunelul iesirii de salvare capatul se ridica pe peretele interior la o inaltime de 1.8 m                                                                                           
Dupa ce conducta de aer a fost montata ,imediat dupa intrarea ei in adapostul de salvare,inainte sa faca cot si  sa fie ridicata pe verticala la inaltimea de 1.8m pe perete,in intradosul conductei se va monta un stut de Ǿ 3/8 “ care va avea in capat un robinet de golire.
.Legatura intre priza  de aer si filtrul retinator de praf se va face prin intermediul unei conducte Ǿ 150mm

2.Atunci cand priza de aer nu poate fi amplasata in afara zonei de daramaturi se admite aspiratia aerului din casa scarii sau din subsolul cladiriicu conditia ca portiunea de planseu din zona prizei de aer sa reziste la sarcina de calcul a planseului adapostului de protectie civila.In acest caz va exista un peret despartitor intre adapost si subsol ( casa scarii ). Priza de aer are in acest caz maximum doua coturi ,iar pentru protectia impotriva patrunderii corpurilor straine se monteaza in pozitie orizontala o plasa de sarma.                   

Filtru retinator de praf
Purificarea de praf sau alte impuritati ale aerului aspirat din exterior se face printr-un filtru retinator de praf in carcasa cu clapeta.
Acest tip de filtru este alcatuit dintr-o celula filtranta,clema pentru strangere,capac metalic,carcasa metalica etansa si clapeta pentru inchidere.
 Aerul va intra prin carcasa metalica etansa daca este deschisa clapeta,apoi va trece prin capacul metalic daca este deschisa clema de strangere si in final va trece prin celula filtranta spre ventilator

Instalatia de ventilare
Pe traseul  conductei prizei de aer,in interiorul adapostului se monteaza in pozitie orizontala o vana antisuflu. Conducta va avea diametrul 150mm pentru racordare la ventilator.
Pe perioada functionarii instalatiei de ventilatie in regim de filtroventilare retinerea substantelor toxice,radioactive de lupta si a agentilor patogeni existenti in componenta aerului aspirat din exterior se face cu ajutorul celulei ( celulelor ) filtrante.Aerul contaminat intra in celula filtranta la printr-un orificiu la partea superioara si iese prin alta orificiu pe partea laterala .
Pentru asigurarea purificarii intregului volum de aer necesar ventilarii adapostului,celulele filtrante se pot cupla intre ele fara a se depasi 4 celule adica ( 300 m3/h ) pentru un ventilator. Aerul o data ce a fost purificat datorita filtrului cu celule ,este asigurat persoanelor din adapost cu ventilator( ventilatoare ) centrifugal.            Acest ventilator poate fi actionat electric sau manual.
Ventilatorul si electromotorul se  montaeaza  pe console metalice sau pe postamente cu amortizori cu tampon din cauciuc .
Pentru montare  ventilator-electromotor se va proceda in felul  urmator :
-         Se monteaza doua profile de peretele adapostului.                                                                       - De aceste profile se prinde un postament pentru ventilator  prin intermediul unor amortizoare cu tampon de  cauciuc .                                                                                                                                              
-         Procedura de montaj :                                                                                                                     1.Pe fiecare profil se aseaza  un disc amortizor                                                                                    2. Peste discul  amortizor se pune un amortizor cu tampon de cauciuc 
3.Peste amortizorul cu tampon de cauciuc se aseaza postamentul ventilatorului;postamentul este din tabla neagra..
4.Acum se trece prin toate cu un tirant cu filet la capete sau tija filetata
5.In partea de jos a profilului  si in partea de sus a postamentului din tabla neagra se monteaza  in fiecare parte cate o saiba Grower si o piulita hexagonala prin strangere.
6.Pe placa postament se monteaza ventilatorul care are patru  gauri echidistante.
7.Ventilatorul se va prinde de placa postament cu ajutorul unor suruburi ,saibe si piulite ;suruburile vor avea diametrul Ǿ in functie de gaurile echidistante din postamentul ventilatorului.

            Aplicatie
Daca ventilatorul impreuna cu electromotorul au impreuna  G ≤ 50Kg.

Materiale care se utilizeaza pentru sustinerea  ventilatorului si a electromotorului
conform procedurii  de montaj de mai sus

P1.
Profil
L50x50x5
OL37.2k
STAS 500/2-91
L=500mm
buc
12
P2
Profil
L50x50x5
OL37.2k
STAS 500/2-91
L=650mm
buc
4

Surub
M10x20;Z5
SR ISO4017-95
Gr8
STAS 2700/3-89

buc
34

Piulita
M10;Z5
Gr8;   SREN 20898
STAS 4071-89

buc
52

Saiba
Ǿ10Dia;Zn5
OL38
STAS 5200/4-1991; STAS500/2-80

buc
36
P3.
Profil
L50x50x5
OL37.2k
STAS 500/2-91
L=820mm
buc
4
P4.
Tabla neagra
5x50x100


buc=24
kg
6
P5.
Profil
L50x50x5
OL37.2k
STAS 500/2-91
L=350mm
buc
16
P6
Profil
L50x50x5
OL37.2k
STAS 500/2-91
L=710mm
buc
4
P7
Profil
L50x50x5
OL37.2k
STAS 500/2-91
L=260mm
buc
8
P8
Tabla neagra
3x120xx170


buc =1
kg
0.3
P9.
Tabla neagra
3x120xx190


buc =1
kg
0.35

 Pentru atenuarea zgomotului se vor  folosi racorduri  elastice la imbinarea  ventilatorului cu conducta prizei de aer si cu tubulatura canalelor pentru distribuirea aerului in adapost In cazul in care va fi nevoie de mai multe ventilatoare ,functionarea lor va fi independenta precum si ventilarea intregului adapost in cazul avarierii unuia dintre ele. La gura de refulare a ventilatorului se va monta un debitmetru pentru masurare debitului de aer introdus in adapost.
 Distributia aerului in incaperile din adapost se realizeaza prin canale cu sectiune constanta executate din tabla galvanizata ,pozate pe pereti si prevazute cu guri de refulare orizontale si organe de reglare a debitului de aer.  Grupurile sanitare si sasul  se ventileaza prin evacuarea aerului viciat din interior cu ajutorul supapelor de suprapresiune.Evacuarea aerului viciat din interiorul adapostului se face spre casa scarii cu supapa ( supape ) de suprapresiune .tip S-00.montata in perete.   In  peretele comun care separa casa scarii de adapost  se monteaza  supapa de presiune  intr-un gol iar din  casa scarii va pleca cu cot spre verticala prin casa scarii o conducta de evacuare aer viciat.

2.INSTALATII ELECTRICE

Instalatiile electrice au drept scop asigurarea iluminatului adaposturilor si a energiei electrice necesare pentru electromotoarele ventilatoarelor.
Alimentarea cu energie electrica se face de la reteaua exterioara sau tabloul general de distributie al cladirii respective. Racordarea instalatiilor electrice ale adaposturilor se va face inaintea intrerupatoeului general pentru a nu se intrerupe alimentarea cu curent prin prin deconectarea acestuia.
Tabloul electric se amplaseaza langa ventilatoare si alimenteaza numai circuitele de iluminat si forta destinate spatiului protejat destinat si ca adapost de protectie civila.
La grupul sanitar se prevede un singur corp de iluminat in incaperea tampon
Pentru a se evita circulatia aerului prin tuburile electrice,capetele acestora din doze se etanseaza cu bitum la trecerea prin peretii exteriori.
Instalatia electrica din interiorul incaperilor din adapost se protejeaza impotriva tensiunilor de atingere,conform normelor in vigoare. Electromotorul ventilatorului se prevede cu intrerupator trifazic automat corespunzator puterii motorului.
Adapostul de protectie civila public se prevede la ordin cu un telefon si difuzoare racordate la statia de radioficare.
In acest scop in peretii exteriori ai adapostului se lasa  doua stuturi Ǿ1/2” care sa permita introducerea circuitelor respective si care in timp de pace se etanseaza.

3.INSTALATII SANITARE

Alimentarea cu apa a unui adapost se realizeaza prin racordarea la conducta exterioara de apa sau la una din conductele interioare existente. Conducta de alimentare cu apa se prevede cu un robinet de inchidere,imediat dupa intrarea acesteia in interiorul adapostului.
In tamponul grupului sanitar se prevad doua chiuvete cand acesta este racordat la canalizarea exterioara sau un robinet dublu serviciu de ½” pentru alimentarea cu apa,cand se folosesc closete uscate.
In cazul cand canalizarea interioara nu se poate racorda la canalizarea exterioara,se prevad closete uscate.
Pe conducta de canalizare se prevede o vana cu sertar si piesa de curatire,in amonte de vana,montate intr-un camin amplasat in interiorul spatiilor de adapostire,lipit de cuzinetul peretelui pe unde aceasta conducta iese din adapost.
Pe coloana de ventilare a canalizarii wc-urilor se va prevedea un robinet sau vana de inchidere  pentru asigurarea adapostului.
Trecerea conductelor  si canalelor prin interiorul adapostului  nu se admite.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu