luni, 20 iunie 2011

MEMORIU TEHNIC


Lucrare : Atelier de intretinere auto,garaj auto,statie alimentare cu combustibil
Beneficiar :
Locatie :
Faza : DE
Categoria de lucrare :  Reteaua de canalizare pluviala

MEMORIU TEHNIC

1.      GENERALITATI
Prezenta lucrare intocmita la nivel de Documentatie de Executie   prezinta modul de realizare  a retelei de canalizare pluviala a unui separator de grasimi ,si a unuia de nisip pentru preluarea si evacuarea apelor de pe pardoseala garajului si a atelierului de intretinere si preluarea si evacuarea apelor pluviale din incinta colectate de rigolele special prevazute                                                                                                                                   S-au asigurat cerintele de functionalitate si siguranta in accord cu normele in vigoare.
La adoptarea solutiilor tehnice s-au avut in vedere cerintele de  :
  • Rezistenta, stabilitate si fiabilitate
  • Siguranta in exploatare
  • Igiena,sanatate si protectia mediului

2.      DOCUMENTATIA DE REFERINTA
 La baza intocmirii proiectului au stat urmatoarele normative,standarde,cataloage si documente de referinta :
-         Planurile de arhitectura
-         Planul de situatie
-         STAS 1846- 83 Canalizari exterioare
-         Catalogul de produse Valrom
-         Certificatul de urbanism nr.: 56 din 19.03.2010.

3.      SOLUTIA PROPUSA
Prezentul proiect cupinde documentatia tehnica pentru executarea retelei de canalizare pluviala si a celor doua separatoare de nisip si grasimi de produse petroliere .La realizarea proiectului s-a avuta in vedere temele primate de la proiectantul de  instalatii si  proiectantul planului de situatie.Apele de ploaie antreneaza  murdarii de pe strazi si namoluri depuse pe radierul canalelor in special  resturi de carburant si ueleiuri mai ales daca viteza apei pet imp uscat este mica si se produc depuneri.

4.DESCRIEREA SCHEMEI
In zona garajului auto si a atelierului de intretinere auto s-a prevazut un colector de canalizare pluviala cu diametru de200mm,care colecteaza si evacueaza un debit maxim orar de 40m3/h.Apele pluviale vor fi introduce intr-un separator de nisip si apoi intr-unul de grasimi dupa care sunt evacuate la canalizarea publica.Cele doua separatoare sunt constructii din beton ingropate menite sa preantampine formarea de depuneri pe tuburile de canalizare,care pot duce la micsorarea sectiunii de scurgere si de asemenea se realizeaza decantare apelor pluviale care le tranziteaza.Detaliile constructive pentru cele doua separatoare sunt indicate in planurile tehnologice.Golurile de acces in separatoare sunt protejate cu capace cu rama din fonta STAS 2308/81.

5.DATE TOPOGRAFICE
Cota terenului amenajat este de….
Traseul in plan si pozitionarea separatoarelor sunt prezentate in planul nr …
Profilul longitudinal pentru canalizarea pluviala este prezentat in planul nr…..

6.DATE  GEOTEHNICE
Terenul in care se va executa lucrarile este de tip umplutura de loess si prafuri nisipos-argilos   pentru care la adancumea  de 2m presiunea conventionala este de 200 KPa.(exemplu care de la caz la caz )

7.SOLUTIE SISTEM CONSTRUCTIV
Colectorul de canalizare pluviala este dimensionat pentru debitul rezultat din tema primita de la proiectantul instalator ,respective 10.9 l/s.Acestor colector va fi executat din tuburi de beton simplu STAS 816/1980. cu diametrul de 200mm,pozate ingropat in pamant la cotele indicate in profilul longitudinal.Deoarece sunt pozate sub platforma carosabila din incinta statiei  de alimentare cu carburant ,tuburile vor fi ingropate in mansoane de protectie din beton armat.                                                                                           Pe traseul retelei de canalizare pluviala s-au prevazut camine de vizitare si de schimbare de directie STAS 2448-82 acoperite cu capace din fonta STAS 2308-81 tip IIIB carosabile.Lungimea totala a retelei este de 125 m.Tuburile de beton sunt ingropate in pamant avand panta intre 4÷7‰pentru asigurarea scurgerii apelor.

8.TEHNOLOGIA DE EXECUTIE
Sapatura se va executa cu excavatorul ,iar in unele zone manual.In zonele in care sapatura se executa manual,in transee cu pereti verticali,se vor prevedea sprijiniri pentru adancimi mai mari de 0.75m.Latimea transeelor pentru pozarea tuburilor de canalizare este pentru tun de beton Dn200mm mansonat de 1.5m.Umplutura se va executa manual si mecanizat in straturi uniforme de 30cm grosime,bine compactate.Mansonul de beton se aseaza pe un strat de 10cm beton de egalizare B50 si este confectionat din beton marca B15 ( B200 ) ,armat din otel beton CB 37 Ǿ8 si Ǿ10mm.


9.  MASURI DE PROTECTIA MUNCII

In vederea asigurarii conditiilor normale de munca cat si pentru evitarea accidentelor ,s-au prevazut masuri in conformitate cu legislatia in vigoare NRPM , Norme generale de medicina muncii.
In perioada de executie :
Se vor respecta masurile de protectia muncii impotriva accidentelor in conditiile efectuarii lucrarilor curente  ,in conformitate cu cele prevazute in “Regulamentul privind protectia si igiena muncii in constructii “ volumul E –Lucrari de instalatii 1993  publicat in BC 5-6-7-8/1993.

NORME SPECIFICE DE SECURITATEA MUNCII PENTRU LUCRARI DE INSTALATII TEHNICO-SANITARE SI DE INCALZIRE

2.3.Dotarea cu echipamente individuale de protectie

Art.11.Dotarea cu echipamente individuale de protectie se va face in conformitate cu prevederile “ Normativului  cadru de acordaresi utilizare a echipamentului individual de protectie “ emis de Ministerul Muncii si Protectiei Sociale .
Art.12.Este interzisa utilizarea echipamentelor individuale de protectie care nu sunt realizate si certificate in conformitate cu standardele si normativele in vigoare.
Art.13.Persoana juridical care acorda echipament individual de protectie este obligate :
1.sa doteze lucratorii cu echipament individual de protectie adecvat naturii activitatii pe care acestia o desfasoara.
Art.14.Personalul muncitor care executa lucrari de instalatii tehnico-sanitare si de incalzire este obligat :
1.sa poarte echipamentul individual de protectie cu care a fost dotat
2.in cazul schimbarii specificului activitatii sa solicite echipament individual de protectie adecvat.

2.5.Organizarea locului de munca
  • Inainte de inceperea lucrului seful punctului de lucru impreuna cu seful de santier sunt  obligati sa se asigure :

Art.19.Inainte de inceperea lucrului seful punctului de lucru este obligat sa ia toate masurile asigurarii conditiilor normale si sigure privind securitatea muncii pentru lucratorii care efectueaza activitati la instalatii sanitare.
Art.20.                                                                                                                                  1.Inainte de inceperea lucrului seful de echipa este obligat sa se asigure :
a.daca tuturor  lucratorilor li s-a facut instructajul de protectia muncii specific meseriei si lucrarilor ce urmeaza sa le execute in conformitate cu Normele generale de protectie a muncii in vigoare ;
b.daca in randul  personalului muncitor care urmeaza sa execute lucrari de instalatii sanitare exista personae bolnave ,obosite sau sub influienta bauturiloe alcoolice.
c.daca toti lucratorii sunt dotati cu echipament individual de protectie corespunzator activitatilor ce le au de executat.
d.daca sculele ,dispozitivele si utilajele ce urmeaza a fi folosite sunt in buna stare de functionare.
2.Existenta unor situatii neconforme cu punctele a,b,c,d atrage automat obligativitatea neacceptarii  la lucru a persoanei respective.
Art.21.Personalul muncitor va executa numai lucrarile incredintate de conducatorul formatiei de munca si numai acelea pentru care este calificat si autorizat.
Art.24.La lucrarile de instalatii care se executa in exteriorul cladirilor in apropierea retelei electrice vor fi luate masuri contra descarcarilor electrice .In timpul ploilor insotite de descarcari electrice va fi interupt lucrul,iar muncitoruii se vor adaposti in locuri protejate.
Art.25.Toate locurile de munca unde exista pericol de intoxicare,sufocare,electrocutare,cadere de la inaltime ,vor fi marcate cu tablite avertizoare ,iar spatiul respectiv va fi izolat si imprejmuit fata de zona inconjuratoare prin bariere ,balustrade.
Art.26.Toate suprafetele pe care se circula ( podetele,pasarele,platforme ) vor fi in permanenta mentinute in stare de curatenie ,indepartanu-se orice urma de noroi sau grasimi care ar putea provoca caderea prin alunecare a personalului muncitor.

2.7.Accesul in spatii foarte periculoase

Art.31.Accesul lucratorilor in retelele de canalizare ,camine,canale vizitabile  si alte constructii anexe subterane,se va face numai dupa aerisirea spatiilor respective.
Aerisirea se va face prin ridicarea capacelor de la caminele situate in zona in care se lucreaza,precum si de la caminele din amonte.                                                                         Seful punctului de lucru este obligat sa controleze daca s-a facut aerisirea spatiilor de lucru,verificand cu aparatura adecvata lipsa substantelor nocive.( oxid de carbon,metan,hidrogen,sulfurat ); numai dupa aceea va dispune intrarea lucratorilor in spatiile de lucru.Este interzisa folosirea flacarii deschise ( chibrit,bricheta,lumanare ) pentru detectarea existentei gazelor din camine,canales au puturi.
Art.32.Intrarea in camine ,canale vizitabile ,rezervoare ,etc.,se face cu echipamentul de protectie prevazut in Normativul cadru de acordare si utilizare a echipamentului de protectie si numai dupa verificarea starii scarilor de acces.
Art.33.Lucrarile in puturi ,camine adanci,rezervoare de combustibil  sau substante toxice,vor fi executate de echipe alcatuite de minimum trei personae,dintre care numai unul intra in interior fiind legat cu funie de centura de siguranta; ceilalti doi raman la suprafata pentru a-l supraveghea sau scote afara in caz de pericol.
Art.34.Lucratorii vor fi instruiti in ceea ce priveste aplicarea metodelor de salvare in caz de accident sau asfixiere.
Art.35.Este interzisa ridicarea cu mana a capacelor de fonta a caminelor.In acest scop vor fi utilizate rangi sau tarnacoape.

2.9.Sapaturi

Art.46.Inceperea executarii lucrarilor de sapatura este permisa numai pe baza unui accord scris incheiat de executant cu beneficiarul catei ii apartin instalatiile subterane.
Art.47.In cazul cand in timpul lucrului se descopera instalatii subterane ,care bu s-au cunoscut dinainte,se intrerup imediat lucrarile si se evacueaza personalul muncitor pana la identificarea instalatiilor descoperite.Numai dupa luarea masurilor de protectie necesare se va putea continua lucrul.
Art.48.Se interzice executarea sapaturilor in apropierea cablurilor electrice subterane ,daca nu au fost scase de sub tensiune.
Art.52.Daca imbracamintea drumului este alcatuita din bolovani sau pietre pavele,acestea vor fi stivuite cu grija pentru a nu se produce accidente prin caderea lor in santuri in timpul lucrului.


3,Activitati specifice lucrarilor de instalatii tehnico-sanitare si de incalzire

Art.60.Aparatele electrice portabile sau fixe folosite la lucrari de instalatii tehnico-sanitare vor fi obligatoriu conectate la instalatia de legare la pamant.

3.3.Montarea conductelor si armaturilor

Art.64.Montarea conductelor si armaturilor subterane,pe sub sosele si drumuri se face pe cat posibil inainte inainte de executarea imbracamintei.
Art.66.Este interzisa coborarea tevilor,tubutilor sau a armaturilor in sant prin aruncare.
Art.68.Coborarea si ridicarea in/si din santuri a conductelor si armaturilor cu masa mai mare de 50kg va fi facuta cu ajutorul macaralelor ce se pot misca de-a lungul santurilor sau cu ajutorul scripetilor fixati pe trepiede.
Art.71.Este interzisa folosirea elementelor de  srijinire a peretilor santurilor ca support pentru tuburile ce urmeaza a fi instalate in sant.
Art.73..Coborarea conductelor in santuri va fi facuta o data pe toata lungimea ,evitand inclinarea acestora.
Art.74.Asezarea in santuri a tuburilor sau a conductelor cu dimensiuni pana la 200mm se va face cu ajutorul chingilor cu latime de minimum 15cm.Chinga va avea capetele libere.Este interzisa infasurarea chingii dupa mana sau dupa corp.
Art.75.Asezarea in sant a tuburilor sau conductelor grele se va face cu ajutorul macaralei,dupa ce piciarele acesteia au fost bine fixate in pamant.                                    Pentru impiedicarea rasturnarii macaralei picioarele vor fi asezate la 120º.










                                                   



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu