vineri, 10 iunie 2011

MASURI DE TEHNICA A SECURITATII MUNCII


Prima parte

GENERALITATII

Pe santierele de constructii-instalatii pot apare situatii in care muncitorii,tehnicienii sau inginerii antrenatii in lucrari de executie  pot fi  expusi unor accidentari. Sunt legiferate norme de protectia a muncii care se refera la organizarea,desfasurarea si controlul procesului de executie,in vederea crearii unor conditii optime de lucru.Scopul acestor reglementari este de a apara viata si sanatatea participantilor la munca din santier ,prin prevenirea accidentelor sau imbolnavirilor profesionale.Cunoasterea posibilitatilor de accidentare in santier este prima conditie in vederea evitarii si prevenirii lor.
-Accidentari produse ca urmare a utilizarii de scule defecte.
Folosirea ciocanului care se desface din coada sau a daltilor neascutite poate produce ranirea celui care lucreaza efectiv sau a unor personae din jur.
-Accidentari produse de necunoasterea amanuntita ( ignorarea ) a modului de functionare a dispozitivelor si a echipamentelor cu care se lucreaza.De exemplu lucru fara o scolarizare corespunzatoare cu pistolul pentru impuscat dibluri ,se pot produce rani grave celui ce il actioneaza sau personalului din incaperile situate in apropiere.
-Accidentari  produse ca urmare a nefolosirii echipamentului de protectie potrivit operatiilor efectuate.Cele mai multe cazuri in care sudorii sau muncitorii care lucreaza la perforarea peretilor,planseelor sau sudura nu-si protejeaza ochii cu ochelari , manusi pentru maini ,sort de sudura .( toate sunt obligatorii ,altfel muncitorii nu au voie sa presteze activitatile enumerate mai sus deoarece in caz contrar se poate produce ranirea,imbolnavirea sau chiar orbirea ochilor ,precum si arsuri ale mainilor sau pieptului
-Accidentari produse  la folosirea unor utilaje de ridicat
Cei care manevreaza greutatile trebuie sa cunoasca capacitatea limita de ridicare a dispozitivelor utilizate sis a lucreze dupa un plan bine stabilit deseful punctului de lucru  care oricum va supraveghea aceasta activitate pe tot parcursul sau.
-Accidentari produse de manevrarea neatenta a unor substante inflamabile sau otravitoare
Din aceasta categorie fac parte arsurile provenind de la aparatele de sudura oxiacetilenica de la carbidul lasat in butoaie deschise,sau otravirile cu benzina sau dicloretan.
-Accidentari la lucrari efectuate la inaltime ,cand nu se prevad casti de protectie,centuri de siguranta balustrade sau scari metalice. ( in nici un caz scari improvizate ) .
-Accidentari la lucrari efectuate in sapaturi ,datorate faptului ca nu s-au luat masuri obligatorii de sprijinire  a malurilor de pamant si de supraveghere in timplu  lucrarii a muncitorilor de catreseful punctului de lucru .In afara celor aratate mai sus exista si alte posibilitati de accidentare.Pentru evitarea accidentelor fiecare muncitor trebuie sa fie constient de pericolele specifice santierului si meseriei pe care o practica ,instruindu-se prin grija sefului de santier sau a sefului punctului de lucru pe linie de protectie a muncii si avand grija atat de sine cat si de colegii de munca.

INSTRUCTAJUL DE PROTECTIA MUNCII
Institutia care executa lucrari de instalatii are obligatia ca atat la angajare cat si apoi periodic sa efectueze  instructaje de protectia a muncii cu personalul sau .Aceste instructaje au la baza normele generale de protectia muncii ,norme departamentale specifice institutiei respective si instructiuni locale reiesite din experienta proprie ,la locul de munca.Instructajul de protectie a muncii se compune din :
-instructaj introductiv cu o durata de 8 ore.Instructajul se face la institutie ,de cadre tehnicede inalta calificare ,cu noii angajati.Instructajul are rolul de a familiariza muncitorul cu specificul santierului cu problemele complexe de munca si de protectia muncii.
-instructajul introductiv  la locul de munca ,efectuat la locul de care depinde noul angajat.In cadrul acestui instructaj se arata problemele specifice muncii pe care acesta o va depune ,pericolele posibile si masurile pe care trebuie sale ia in vederea protejarii persoanei sale si ale colegilor de munca.Instructajul va fi efectuat de ingineri tehnicieni sau maistrii bine pregatiti si este urmat de o verificare a cunostiintelor dobandite ,in baza careia seful de santier aproba intrarea la lucru a noului angajat.
-instructajul periodic ,efectuat la fiecare treizeci de zile de inginerul de instalatii la locul de munca ,timp de 30 de minute .Acest instructaj reimprospateaza cunostiinte obtinute la instructajele anterioare si este completat de exemplificari privind activitatea specifica. viitoare zilnica. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu