Capitol II
Ventilarea natural organizata
Pentru evacuarea prin ventilare generala a gazelor ,vaporilor si fumului,numai daca degajarea acestor substante este insotita de degajari importante de caldura la nivelul zonei de lucru,astfel incat sa se asigure vehicularea ,prin tiraj natural a debitelor de aer necesare pentru realizarea pe intreaga perioada a anului ,a concentratiei in ziua de lucru considerata; evacuarea ,prin ventilarea naturala organizata a substantelor nocive este admisa numai daca eliminarea direct in atmosfera a acestei substante nu polueaza in mod neadmis mediul inconjurator.
Pentru evacuarea prin ventilatie generala , a gazelor si a fumului din incaperile cu suprapresiune create de intalatii de introducere mecanica a aerului proaspat,in conditiile de protectie a mediului inconjurator.
Ventilarea mecanica
Ventilarea mecanica se foloseste pentru evacuarea fumului si gazelor fierbinti produse in caz de incendiu ,cu sisteme de ventilatie.
Incaperile cu degajari nocive in care patrunderea aerului direct din exterior nu poate afecta defavorabil calitatea aerului din interior si in care ventilarea este necesara numai in anotimpul cald ,vor fi prevazute numai cu instalatii de asipatie,compensarea facandu-se cu aer proaspat intrat prin ferestre sau alte goluri amenajate.
Conditii de prevenire a incendiilor si exploziilor
Nu se admite sub nici o forma adoptarea unor sisteme commune de ventilare pentru mai multe spatii cu substante care in amestec mechanic sau combinatie chimica pot provoca aprindere sau explozie.
Nu se admite sub nici o forma racordarea instalatiilor din categoria A,B,C de pericol de incendiu la instalatii de ventilare a incaperilor din categoriile D si E. de pericol de incendiu .Incaperile in care se depoziteaza sau se prelucreaza substante combustibile ,situate in cladiri de locuit sau publice,vor fi prevazute cu instalatii independente de ventilare.
Racordarea ventilarii magazinelor,restaurantelor sau garajelor la ventilarea generala a incaperilor cu alta destinatie este interzisa.
LA sectii deosebit de periculoase ,precum si la cladiri monobloc sau blindate din categoriile A,B,C de pericol de incendiu ,instalatiile de ventilare vor fi prevazute cu dispozitive de blocare in caz de incendiu si de semnalizare a incetarii acestora.
Camerele tampon care separa incaperi de categoria A sau B pericol de incendiu de spatii cu alta destinatie ori incaperi din categoriile C,D sau E vor fi prevazute cu instalatii independente pentru introducerea aerului curat care sa mentina camerele tampon intr-un regim permanent de suprapresiune ,fata de incaperile de categoria A si B.Aerul curat poate fi adus din exterior incalzit in perioada rece a anului,sau din incaperi fara degajari de substante nocive.Aceleasi masuri se vor adopta si in cazul camerelor tampon care separa incaperi curate de incaperi cu degajari deosebit de toxice.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu