luni, 11 iulie 2011

INCALZIREA PRIN PARDOSEALA


CAPITOL  I

Confortul termic in cladiri
Confortul termic este corelat cu temperatura interioara ambianta.Pentru obtinerea senzatiei de confort termic trebuie asigurati factorii de natura fizica a mediului inconjurator care influienteaza echilibrul termic al corpului uman  .Corpul uman are capacitatea sub influienta caldurii cedate de mediul inconjurator sa-si adapteze caldura interna a organismului intre anumite limite obligatorii.In cazul in care se incalca aceste limite apare senzatia de inconfort termic cu aparitia problemelor de sanatate si distrugerea cladirilor.
Intre aceste limite exista o plaja in care organismul se simte bine numit    domeniu de confort “.

Temperatura interioara  din incapere
Nu exista o valoare ideala  a temperaturii interioare intr- o incapere deoarece exista o multitudine de factori de care depinde confortul termic in cladiri.
Valoarea temperaturii interioare trebuie corelata cu conditiile ambientale. Important in aceasta privinta o are si imbracamintea omului.

Incaperi sau activitati in incaperi
Temperaturi interioare conform Normativ ASR 6/1,3
Activitate sezand
19ºC
Activitate in picioare
17ºC
B irou
20ºC
Magazin
19ºC
Grup sanitar
24ºC
Munca grea
12ºC
Dormitor
18ºC
Temperatura maxima intr-o incapere
26ºC

Distributia temperaturii interioare in incaperi

Foarte importanta este uniformitatea distributiei  temperaturii interioare in incaperea care trebuie incalzita.Factorii de care depinde uniformitatea  distributiei sunt urmatorii :
-tipul de incalzire
-pozitionarea corpurilor de incalzire
-marimea corpurilor de incalzire
-temperatura exterioara
-amplasarea ferestrelor
In cazul radiatoarelor ,semineelor sau sobelor uniformitatea distributiei caldurii este greu de atins.
Pentru marirea suprafetei de incalzire printr-o  mai buna uniformizare a distributiei caldurii si mai ales intr-un timp relativ mic s-a ajuns la solutia incalzirii intregii suprafete a  pardoselii.                                                                                                                            

Situatia ideala in lumea tehnica a instalatiilor de incalzire este confortul caracterizat prin ” cap limpede si picioare calde “.Deci important pentru oameni este in primul rand incalzirea picioarelor lucru realizabil perfect prin acest tip de incalzire.

Temperatura pardoselii
Deoarece suprafata de incalzire a pardoselii este in acelasi timp si suprafata de contact trebuie sa se asigure stabilitatea termica a piciorului.
Limitele medicale care trebuie respectate cu strictete la proiectarea si montajul instalatiilor de incalzire in pardoseala.

Urmatoarele valori de temperatura a pardoselilor nu vor fi depasite.

Incaperi
Temperaturile pardoselilor
Incaperi in care se lucreaza in picioare
27ºC
Birouri si incaperi de locuit
29ºC
Coridoare,sasuri,holuri,spatii de trecere
30ºC
Grupuri sanitare si hale cu bazine de inot
33ºC

Structura pardoselii
Pentru o buna functionare a  instalatiei de incalzire prin pardoseala este important modul in care este alcatuita structura ei.Tuburile de incalzire sunt complet ingropate in stratul de sapa ,aflat deasupra stratului de izolatie.Sapa are rol de distribuitor de sarcina termica.
Pardoselile pentru blocurile de locuinta sunt concepute cu “sapa flotanta “care corespund in ceea ce priveste rezistenta si planeitatea suprafetei .

Sape si rosturi
Se va reapecta in mod obligatoriu regulile constructive  impuse prin stabilirea concreta :
  • A tipului si grosimii sapei si a finisajului pardoselii
  • Modul de distribuire a sapei ca baza pentru dispunerea si formarea rosturilor
Executia rosturilor la constructia pardoselii
Registrele de tuburi si campurile de sapa se coreleaza astfel :
  • Registrele de tuburi se pozeaza astfel incat sa fie exclusa deplasarea lor datorita dilatarii sapei.
  • Rosturile pot fi intersectate numai de conducte de trecere.
  • Tuburile de incalzire vor fi protejate cu un tub de protectie REHAU .
Stratificarea pardoselii cu sapa umeda de la tencuiala pana la pamant( sol )
1.tencuiala interioara
2.plinta
3.banda perimetrala
4.suprafata finita ( gresie ,marmura ,parchet) care vine in contact cu piciorul
5.Pat de mortar conform DIN 18560
6.Sapa de ciment flotanta conform DIN 18560 *
7Tub RAUTHERM
8.Folie acoperitoare conform DIN 18569( folie bituminata ) sau folie PE
9.Strat termoizolant si fonoizolant conform DIN 4725
10.Hidroizolatie conform DIN 18337
11.Placa de beton
12.Sol.

Grosimea stratului de sapa in cazul sistemului REHAU
*  Se toarna o sapa de grosime 52 mm+d (unde d = diametrul exterior al conductei )

Rosturile
Aditivii REHAU pentru sapa
Aditivii se adauga inainte si in timpul malaxarii sapei
Aditivii au ca efect scufundarea completa a tubulaturii in stratul de sapa.In acelasi timp creste conductivitatea termica si se mareste considerabil rezistenta la solicitari mecanice.

Banda perimetrala
Inainte de turnarea sapei se aplica benzii perimetrale de protectie pe pereti si tocurile usilor.Aplicarea corecta a benzii perimetrale este esentiala pentru a evita formarea puntilor fonice si pentru a permite dilatarea fara probleme a sapei.( dilatare de minimum 5mm)

Fonoizolarea
O fonoizolare impotriva zgomotului pasilor se realizeaza prin imbunatatirea finisajului planseului correct dimensionat.Se recomanda placi izolante PST ( placi de polistiren din spuma dura tip T )

Fono si termoizolatia
Materialele izolante se aplica conform proiectului,intr-un strat sau in doua ,fara distanta intre ele.
Placile izolante in doua straturi se monteaza decalat,izolatiile polistratificate se dispun astfel incat rosturile stratului inferior sa fie acoperite de stratul superior.Se evita rosturile incrucisate.Daca au fost prevazute materiale izolante cu grad diferit de compresibilitate,materialul cu compresibilitate mai mica se va monta deasupra.
In acest caz stratul superior al izolatiei preia functia de termoizolant iar stratul inferior atat functia de termo cat si cea de fonoizolant.

Folia din PE
Inainte de turnarea sapei ,izolatia fono si termoizolanta  trebuie acoperita pentru a se preveni ca :
  • Sapa sa se infiltreze intre rosturile materialului izolant si sa afecteze efectul fonoizolant
  • Apa de preparare a sapei sa patrunda in materialul izolant.
In acest scop, de protectie ,se foloseste folia tip PE  REHAU .
Capetele foliei trebuie sa se suprapuna la margine pe o portiune de minim 8 cm. Daca se utilizeaza sapa umeda ,folia acoperitoare se lipeste cu adeziv pentru a-si mentine proprietatile impermeabile pana la intarirea sapei

Incalzirea prin pardoseala elastica
Datorita incalzirii unei suprafete mari se realizeaza un profil de temperatura apropiat de cel ideal cu o usoara scadere de temperature spre plafon.Incalzirea prin pardoseala cedeaza caldura incepand de la sol in sus si nu genereaza perne de aer cald in zona plafonului ,care ar duce la pierdere sporita de caldura prin convectie.
Prin pardoseala elastica se cedeaza caldura ,in mare masura prin radiatie,de-a lungul unei suprafete intinse.Nu apar decat deplasari lente de aer,deci se evita efectul neplacut de ridicare a prafului.

Structura incalzirii REHAU prin pardoseala elastica de la stratul superior al finisajului pana la sol
1.strat superior al finisajului
2.placa de distributie a sarcinii ( din lemn sau material biologic )
3.folie PE
4.strat dusumea oarba
5.suporti pentru preluarea vibratiilor –elementi tip resort
6.tub RAUTHERM  S
7.sina de fixare REHAU
8.izolatie
9.bloc support tip chituc
10.strat de hidroizolatie
11.pamant ( sol )

Domenii de utilizare
Sistemele de inalzire prin pardoseala se pot utiliza pentru o incalzire armonioasa a camerelor dintr-o vila, incaperile unei gradinite,clasele unei scoli ,camerele unui auditorium,clasele unui liceu,sali de sport,biserici,resturante ,supermagazine,camere de hotel ,cladiri de birouri sau hale industriale de productie , hale de depozitare,parcari,piste de rulaj pentru aeroporturi,piste de decolare si aterizare,terenuri de sport,stadioane. Necesarul de caldura la cladirile noi este stabilita conform reglementarilor in vigoare la un nivel care este acoperit prin aplicarea incalzirii prin pardoseala,si se tine cont si de temperatura  maxima  admisa la suprafata pardoselii.Se renunta in acest fel la radiatoare sau ventilo-convectoare deoarce corpul de incalzire in acest caz devine chiar pardoseala,care se comporta ca un panou radiant                                   Exista opinia ca in cazul in care in pardoseala se introduce tubulatura RAUTHERM, eficienta instalatiei se mareste considerabil. In acest fel caldura este repartizata in acelasi timp uniform intr-o incapere si atmosfera ambianta devine foarte placuta daca si reglajul termic al instalatiei din pardoseala este corect .
Tubul RAUTHERM-S este rezistent la temperaturi  inalte si este fabricat din polietilena reticulara la presiuni mari.Acest tub este de tip PE - Xa si este prevazut cu un strat de protectie impotriva difuziunii vaporilor de oxigen.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu