Antreprenor ……………… Departament Instalatii | PROCEDURA TEHNICA DE EXECUTIE | Cod PTE – INST -06 Ed1.Rev.0 |
MONTAREA OBIECTELOR SANITARE |
CAPITOLUL 2
7.5.Manuirea, depozitarea si conservarea materialelor
Responsabilitatile asigurarii conditiilor de depozitare si conservarea materialelor si produselor primite in santier.
Depozitarea si conservarea produselor se face astfel incat sa se asigure : Indentificarea imediata
Accesul rapid la fiecare tipo-dimensiune Depozitarea separata a materialelor neconforme. Impiedicarea deteriorarii produselor
Pastrarea materialelor pentru instalatii in depozitele de materiale ale santierului se face cu respectarea masurilor de prevenire si stingere a incendiilor si in conformitate cu
instructiunile furnizorului sau producatorului
Materialele ce se deterioreaza la umiditate sau radiatii solare ( armaturi,fitinguri ) se pastreaza in magazii inchise.
Manuirea materialelor se va face cu respectarea normelor de tehnica securitatii muncii si in asa fel incat sa nu se deterioreze materialele casante sau deformabile.
7.6.Conditii de montaj ( fixare ) a obiectelor sanitare Intr-o cladire obiectele sanitare din portelan sanitar sau ceramica precum si armaturile aferente se monteaza dupa executarea si probarea conductelor Obiectele sanitare se pot sustine de urmatoarele elemente de constructii : - peretii grupului sanitar -pardoseala grupului sanitar Fixarea obiectelor sanitare pe peretii grupurilor sanitare se realizeaza cu dibluri de lemn,suruburi si sarma,dibluri crestate si suruburi metalice impuscate(bolturi)
7.6.1.Fixarea obiectelor sanitare pe dibluri de lemn
Este un sistem de prindere intr-un un perete de zidarie sau beton a unui obiect sanitar.In perete se monteaza o bucata de lemn ( diblu ) de care cu un surub pentru lemn,se prinde sustinatorulobiectului sanitar .Diblul se monteaza in zidaria la “ rosu “ cu pasta de ipsos.In centrul sau se bate un cui pentru ca diblul sa poata fi identificat dupa executarea tencuielii.La terminarea operatiei pe peretii tencuiti,fata diblului se va afla la nivelul tencuielii .
7.6.2.Fixarea obiectelor sanitare pe dibluri de lemn cu spirale de sarma zincata
Peretii placati cu faianta nu se vor strapunge pentru montarea diblurilor din lemn deoarece placile de faianta se vor sparge cu usurinta.
In acest caz se utilizeaza suruburi cu spirale de sarma. Gaurile pentru montarea spiralelor de sarma zincata se executa dupa ce s-a montat placajul respectiv. In acest scop se traseaza pe placaj punctele in care vor fi introduse suruburile cu spirala. Orificiile se executa cu spituri si dalti mici de otel,cu diametrul de 5mm si cu un ciocan de asemenea mic. Suruburile au un diametru de trei ori mai mic decat orificiile,pentru ca suruburile sa patrunda facil in orificii impreuna cu spiralele lor de sarma. Apoi se introduce mortar de ciment . Se lasa mortarul de ciment sa faca priza trei zile si in acest fel suruburile sunt bine fixate in orificii. Dupace suruburile au fost fixate se monteza obiectele sanitare. Suruburile se desfac si se ung cu vaselina . Obiectele sanitare sunt plasate de perete cu orificiul de prindere in dreptul orificiului existent. Suruburile se reintroduc in orificii lor si se strang.
.
7.6.3..Fixarea obiectelor sanitare cu dibluri crestate din material plastic Este un procedeu comod si rapid de montaj-fixare.Orificiile care se practica in pereti sunt executate cu o masina de gaurit.In gauri se introduc numai tecile din din material plasticsau metal al diblurilor.Cand se monteaza suruburile,pe masura ce acestea inainteaza in gauri,tecile se largesc,preseaza in marginile gaurilor din pereti si fixeaza in acest fel perfect ansamblulurile.
7.6.4.Fixarea obiectelor sanitare pe cadre metalice Obiectele sanitare se pot monta pe sustinatoare fixate pe cadru metalic. In asemenea cazuri obiectul sanitar in cauza se considera montat ingropat in perete. Materialele de instalatii asupra carora conditiile atmosferice nu au practic influienta nefavorabila pe durata depozitarii ,se depoziteaza in aer liber,in stive sau rastele cu respectarea normelor specifice de tehnica a securitatii muncii. 8..Tehnologia de montare si racordare la instalatie a obiectelor sanitare Lucrari preliminare montarii obiectelor sanitare.Obiectele sanitare se pot monta numai dupa ce s-a efectuat proba de presiune a intregii retele de distributie a apei si dupa ce s-au terminat lucrarile de finisaj din incaperi pentru a se evita degradarea obiectelor sanitare si a instalatiilor de canalizare si a instalatiilor de canalizare cu ocazia efectuarii acestor lucrari.Robinetele si bateriile obiectelor sanitare trebuie bine verificate inainte de a se monta pe obiecte spre a se vedea daca se pot manevra usor la inchidere si deschidere ,in acelasi timp acestea trebuie demontate spre a se verifica felul garniturii de sub piulita cutiei de etansare.De multe ori fabricile producatoare pun ca garniture fuioare de canepa care fiind uscate se gripeaza la invartirea robinetului ;aceasta se poate rupe prin fortare prin fortare sau cand se produce o miscare brusca a robinetului ce poate rupe urechea in care este montat robinetul pe vas.In locul fuioarelor de canepa se va monta snur subtire de bumbac grafitat sau impregnat bine in seu de oaie.
9.Montarea obiectelor sanitare 9.1.Montarea cazilor de baie Constructia grupului sanitar trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii : -pardoseala trebuie sa fie turnata -izolatia hidrofuga din spatele cazii trebuie sa fie executata.Vopsitoriile locurilor ce devin inaccesibile dupa montarea cazii, sa fie terminate si uscate inainte de montajul acestora. Conductele pentru alimentare cu apa rece si calda trebuie sa fie deja executate si probate Conductele de scurgere de la cada la coloana sau la sifonul de pardoseala trebuie sa fie executate.In vederea montajului se pregatesc : Preaplinul impreuna cu rozeta sa Ventilul de cada Lantul cu dop Picioarele de sustinere din beton sau fier. Cazile se monteaza cu sau fara masca.Gradul de finisare este mai ridicat la baile fara masca unde suporturile si legaturile la restul instalatiei sunt vizibile. Cada de baie va fi prevazuta cu ventil de scurgere si preaplin din PVC Ø40mm fiind racordata la sifonul de pardoseala din grupul sanitar.Cada de baie va fi prevazuta cu baterie amestecatoare cu racorduri de ½” va fi montata pe spalator .Sifonul de scurgere va fi de tip butelie din PPalba corespunzator diametrului Ø50mm.
9.1.2.Succesiunea operatiilor de montare Se monteaza suruburile de fixare ale picioarele reglabile ale cazii.In cazul montarii pe suporturi din beton acestea se fixeaza pe pardoseala. Cazile de baie pentru copii se monteaza pe console sau pe picioare inalte,iar cazile de baie pentru dus se monteaza pe suporti din elementele de constructii. -se aseaza cada pe pozitie -se regleaza suruburile de prindere sau suportul din beton,astfel incat cada sa aiba panta,care se obtine printr-o inclinare usoara a cazii chiar din reglarea picioarelor spre orificiul de golire. -se executa scurgerea ( golirea ) de la preaplinul cazii -scurgerea de la preplinul cazii cu diametrul de 32mm exterior se imbina cu cea de la ventilul cazii. -Dupa imbinare conducta de scurgere cu diametrul interior de 40mm se racordeaza la sifonul combinat. Verificarea imbinarilor se face prin verificarea scurgerii prin proba de etanseitate. Se astupa capatul scurgerii din sifonul combinat si se toarna in cada 70 de litri de apa. . Apoi se lasa timp de o jumatate de ora apa sa stea in cada;in acest timp se observa cu atentie sa nu existescurgeri de apa si deci fisuri. La sfarsitul probei,in cazul in care nu se constata fisuri se monteaza racordul bateriei de cada la pozitia de alimentare cu apa rece si calda. Instalatia completa a cazii de dus dreapta,latura 0.8x0.8m,cu cabina din cristal ventil,sifon,set de dus reglabil cu tija fixa,baterie monocomanda ingropata cu deviator automat pentru dus si cada.Instalatia completa pentru cada de colt,simetrica,clasica sau cu hidromasaj tip JACUZZI cu latura mare maxim 1.6 m ,ventil cu sifon,accesorii cada conform carte tehnica,set de dus reglabil cu tija fixa,baterie monocomanda ingropata pentru dus si cada cu hidromasaj.
9.2. Montarea lavoarului Se traseaza cu un sablon perimetrul diblurilor care sustin consolele. Lavoarul sau spalatorul se pot monta si pe sustinatoare fixate de un cadru metalic ingropat in perete.Pentru lavoare si spalatoare de bucatarie cu suport pentru vase folosite de adulti inaltimea planului superior,de la pardoseala finite pana la partea superioara a marginii lavoarului va fi 800mm.Intre marginea lavoarului si ciocul cazii trebuie respectata o distanta de 200mm.Se pregateste lavoarul pentru montare . In cazul lavoarelor echipate si livrate cu baterii si ventile de scurgere necesare,operatia consta numai in verificarea etanseitatii montajului. Distanta de la pardoseala finita pana la racordurile de sub lavoar ( racordul de apa calda,rece si cel de scurgere, toate aliniate ) este de 500mm.Distantele intre locasele robinetelor variaza dar pentru lavoarele Ideal este de 280mm.( lavoare cu picior) Lavoarul impreuna cu accesoriile sale se monteaza pe console,verificand orizontalitatea sa.Se racordeaza conductele de apa rece si calda la armaturile lavoarului.Pe fiecare
racord( de apa calda sau rece ) se monteaza cate un robinet de inchidere. Pentru pozitiile stative ( cu bateriile sau cu robinetele montate pe lavoar ) aceste robinete sunt de tip coltar.
Se mascheza cu piedestale sifonul si legaturile de alimentare cu apa rece si calda.Pentru pozitiile de perete( bateriile montate pe perete deasupra lavoarului ) robinetele sunt de trecere,ingropate sub tencuiala.
Se pregatesc lavoarele in vederea montajului la santier astfel :
-gaurirea locasului pentru robinete exact dupa marginile patratului marcat din fabrica.;pentru aceasta se foloseste o dalta mica care se loveste cu un ciocan de 0.3 kg greutate. -Gaura pentru portlant se executa cu un spit mic si cu acelasi ciocan,cu care se bate usor ; apoi se monteaza robinetele sau bateria de serviciu. -Se monteaza sifonul lavoarului,prin desfacerea contrapiulitei de fixare a corpului
-sifonului si separarea ventilului care se monteaza prin lavoar cu o garnitura de
cauciuc. Ventilul si sifonul propriu-zis se imbina apoi printr-un surub de fixare;
-Se monteaza diblurile si apoi consolele ;pozitia consolelor se verifica asezand pe ambele o scandura si o nivela.
-Lavoarul impreuna cu accesoriile sale se monteaza pe console,verificand orizontalitatea sa.Daca se constata abateri de la orizontala oricat de mici ,se corecteaza pozitia lavoarului
punandu-se intre lavoar si console garnituri.( exista si varianta in care in locul consolelor se folosesc doua “ urechi “ de prindere.
-Se racordeaza conductele conductele de apa rece si calda la armaturile lavoarului.
Pe fiecare racord de apa calda sau apa rece se monteaza cate un robinet de inchidere. Lavoarele vor fi prevazute cu baterii amestecatoare cu racorduri de ½” .Sifoanele de scurgere aferente vor fi de tip butelie din polipropilena alba sau verde corespunzatoa
diametrului 32mm.Ca accesorii lavoarele pot fi prevazute cu oglinzi,etajere,port-sapun,port-pahar,port-prosop.
9.2.1.Montarea robinetului de lavoar
-Lavoarul se gaureste cu dalta ,desprinzand golul marcat din fabrica.Se monteaza si o rondela de metal.
-Se monteaza robinetul si cele doua garnituri
-Se strange piulita de fixare pe racord
-Se fixeaza racordul de lipit
Instalatia completa pentru lavoar marime medie cu etajera simetrica cu piedestal sau lavoar introdus in mobilier cu dimensiunile blatului de mobilier de maxim 60cmx50cm,baterie monocomanda pentru lavoar cu ventil de scurgere automat de 11/4”,cu aerator si racorduri flexibile din inox,sifon pentru lavoar nichelat cu tub de racord si rozeta de protectie,robineti coltari tip sublavoar1/2” si racorduri flexibile nichelate. Instalatia completa pentru lavoar mare cu etajera 120x 50mmcu piedestal cuprinde baterie monocomanda pentru lavoar cu ventil de scurgere automat de 11/4” ,cu aeratorsi racorduri flexibile din inox,sifon pentru lavoar nichelat cu tub de record si rozeta de
protectie,robineti coltar tip sublavoar cu rozeta de mascare,robinet cu ventil sferic,coltar pentru racord masina de spalat rufe ,sifon vertical de record masina de spalat rufe Dn 40/50mm
9.2.2..Spalatoare de bucatarie
Se realizeaza sub forma de cuve adanci cu unul sau doua compartimente,cu sau fara platforma de lucru,cu suport pentru vase si bordura perimetrala. Se executa din otel,inox,portelan sanitar sau materiale compozite.Spalatoarele din inox pot fi cu una sau doua cuve adanci cu preaplin cu dimensiuni 800 x 500mm. La spalatoarele cu suport sunt prevazute orificii pentru montarea bateriilor amestecatoare
sau a doua robinete pentru apa rece si calda. La celelate spalatoare armaturile pentru alimentare se monteaza pe elemente de constructii.
9.2.3.Monatarea spalatorului de bucatarie Pregatirea materialelor
se transporta la locul de montaj spalatorul de vase din inox cu una sau doua cuve adanci cu preaplin 1200 x 500 mm -se verifica bateria stativa,monocomanda,cu racorduri flexibile
2 robineti tip sublavoar,coltari pe racordul de apa rece sip e racordul de apa calda -ventilul sferic Dn1/2” .
-sifon cu racord masina de spala rufe -garnitura sifonului - piesa de racord preaplin -1robinet cu ventil sferic,coltar pentru racord masina de spalat rufe -sifon vertical de racord masina de spalat rufe,Dn 40/50mm -consolele
9.2.4.Montajul spalatoarelor de bucatarie
-se traseaza cu un sablon perimetrul diblului din lemn care sustine consolele. La aceasta operatie se tine seama de inaltimea de montare a obiectului sanitar. Pentru spalatorul utilizat de adulti inaltimea de montaj a planului superior al spalatorului este de 800mm de la pardoseala finita. -Spalatorul este pregatit pentru montare. - Gaurirea locasului pentru robinete exact dupa marginile patratului marcat din fabrica spre stiinta montatorilor. Se foloseste pentru decupari o dalta mica care este lovita usor cu un ciocan a carui greutate este de de 300 grame. Se executa si o gaura pentru portlant cu un spit mic si cu acelasi ciocan care se bate usor; in final se monteaza robinetele sau bateria de serviciu.. -se monteaza sifonul spalatorului,prin desfacerea contrapiulitei de fixare a corpului sifonului si separarea ventilului,care se monteaza prin spalator cu o garniture de cauciuc.Ventilul si sifonul se imbina in final printr-un surub de fixare. -se monteaza diblurile si apoi consolele; pozitia consolelor se verifica asezand pe ambele o scandura perfect dreapta si o nivela.
-spalatorul impreuna cu accesoriile sale se monteaza pe console,verificandu-se orizontalitatea sa.In cazul constatarii abateri oricat de mici de la orizontalitate,obligatoriu se corecteaza pozitia spalatorului,montandu-se intre intre spalator si console garnituri. Din pozitionarea garniturilor se va obtine prin mai multe incercari planeitatea
( orizontalitatea corecta ). -se executa racordurile conductelor de apa rece si calda la armaturile spalatorului. Pe fiecare racord de apa rece si calda se monteaza cate un robinet de inchidere. Bateria amestecatoare este montata pe spalator sau pe perete.In cazul in care pozitiile sunt stative respectiv cu baterii sau robinete montate pe spalator aceste robinete sunt de tip coltar. Pentru pozitiile de perete respectiv baterii montate de perete deasupra lavoarului,robinetele devin de tip de trecere,ingropate sub tencuiala.Toate tipurile de spalatoare au acelasi diametru al racordului la sifonul de scurgere 50mm iar pentru spalatorul cu suport,distanta intre axele gaurilor pentru montarea robinetelor sau a
bateriilor este de 160mm.Dupa montare se executa racordarea la conductele de canalizare a celor doua compartimente sifonate cu un sifon dublu.
9.2.5.Montarea spalatorului pentru vase
Se monteaza pe console fixate in perete sau pe picioare din metal.Daca se monteaza pe picioare din metal atunci se fixeaza si in perete pe carlige metalice.Bateria de spalare se fixeaza in axa spalatorului.Dupa montare se executa racordul la conducta de canalizare a celor doua compartimente sifonate printr-un sifon dublu din PP.
9.3.Montarea chiuvetei
Pregatirea pentru executia lucrarii consta in aducerea la locul consta din aducerea la locul de montaj a chiuvete,a sablonului pentru trasarea orificiilor de prindere si accesoriilor necesare aferente precum sifon,,dibluri,suruburi pentru lemn.Ordinea operatiilor este urmatoarea :
-se daltuieste peretele pentru fixarea diblurilor.
-fixare dibluri -dupa 48 de ore se fixeaza chiuveta cu suruburi pentru lemn -se monteaza sifonul chiuvetei si se executa racordarea chiuvetei la canalizare.Scurgerea chiuvetei se monteaza ingropata cu conducta cu diametrul de 50mm.Aceasta conducta face legatura intre chiuveta si coloana de scurgere montata ingropat in zidarie.Distanta de la pardoseala finita pana la centrul scurgerii este de 500mm.Dupa finisarea tencuielii sau montarea faiantei se taie astfel incat sa ramana in afara numai 25mm;capatul se incalozeste si se bate usor,pentru a crea o buza peste marginea tencuielii.Inainte de punerea in functiune a chiuvetei se insurubeaza robinetul dublu sau simplu serviciu la conducta de alimentare cu apa montata anterior in perete.
Sigur echipa de instalatori care am andaja-o a tinut cont de toate aceste proceturi daca dupa cateva luni am avut inundatie in casa :) , nici
RăspundețiȘtergeresifoanele de pardoseala montate nu au facut fata.