VOLUMUL II
1.MONTAJUL SI POZAREA
1.1.Conditii prealabile de montaj
- Stadiul constructiei
Ferestrele si usile trebuie sa fie montate ,peretii tencuiti,pentru ca imediat dupa incheierea lucrarilor la suprafata de incalzire sa se poata trece la turnarea sapei.
- Cotarea
Se recomanda ca in toate incaperile sa se marcheze la inaltimea de 1m deasupra pardoselii finisate insemnul cotei de 1m.
- Nise
Trebuie prevazute nise pentru montarea dulapurilor pentru distribuitoare,si goluri de trecere in pereti si planseu pentru conductele de incalzire.Se discuta cu arhitectul proiectant dar si cu inginerul de executie structurist de rezistenta.
- Alimentarea cu utilitati
Verificarea si asigurarea existentei racordurilor pentru current electric si apa ( pentru sculesi pentru proba de presiune ).
- Planseu portant
Planseul portent trebuie sa fie sufficient de solid si de uscat pentru a prelua sapa flotanta si sa prezinte o suprafata conform prevederilor din DIN 18202. ”Tolerantele dimensiunilor in constructiile civile ,tabelul 2.”
- Izolatii realizate de catre constructor
Pardoselile incaperilor ce vin in contact cu solul vor fi izolate contra umiditatii. Daca se opteaza pentru utilizarea de vopsele continand solventi sau straturi adezive ( bitum rece ),inainte de montarea fono si termoizolatiei din polistiren,se aplica pe pardoseala o folie tip PE REHAU in strat dublu care la imbinari se va suprapune 10cm in scopul de a evita dezlipirea polistirenului.
- Conditii de montaj
Planul de pozare
Existenta planurilor de pozare este absolute necesara pentru dispunere si executie a registrului termic.
- Planul de rosturi
Planul de rosturi este necesar atunci cand la dispunerea registrului termic trebuie sa se ia in considerare rosturile.
1.2.Sistemul REHAU
- Varianta placa cu nuturi
Se incepe montajul cu aplicarea benzii perimetrale autoadezive.
Aceasta se dispune continuu,de-a lungul peretilor,tocurilor usilor,golurile sifoanelor de pardoseala si a dulapurilor tip distribuitor,astfel incat sa nu fie posibila revarsarea sapei la turnare.Pentru a preveni formarea puntilor fonice si termice,la imbinari banda se va suprapune pe o portiune de 5cm.Banda trebuie sa aiba o inaltime cu minimum 2cm mai mare decat inaltimea pardoselii finisate.Banda perimetrala nu va fi taiata decat dupa terminarea tuturor lucrarilor la pardoseala .In spatiile umede se recomanda etansarea rostului dintre perete si finisajul pardoselii cu un material elastic.Folia benzii perimetrale va fi aplicata peste placa cu nuturi.Se previne astfel patrunderea umiditatii intre izolatie si banda perimetrala..In continuare se aplica placile cu nuturi.Se va urmari obligatoriu ca raportul de distributie a nuturilor ( distanta intre nuturi si dispunerea lor ) sa fie mentinut,aceasta avand o inportanta deosebita la amplasarea tuburilor la pasul de 7.5cm.Stratul impermeabil impus de norma nu este necesar deoarece el este deja inclus in placa cu nuturi.
- Folia din PE REHAU se va proteja impotriva deteriorarii,pentru a prevenii aparitia puntilor fonice si termice si pentru a evita infiltrarea apei de preparare din sapa in stratul izolatiei.
Atentie !
Aceasta folie acoperitoare nu inlocuieste stratul de bariera contra aburului care eventual este necesar si nici stratul etansant fata de umiditate provenind de jos.
Observatie !
In zona in care in constructia pardoselei exista un rost de dilatare,plasa de fixare trebuie si ea sectionata.
- Registrele de incalzire -moduri de pozare
Sistemele de incalzire prin pardoseala REHAU permit pozarea registrelor de incalzire in diferite moduri :
a) in forma de melc sau inel
b) in forma de melc- meandra
Pentru ambele moduri sunt valabile urmatoarele considerente :
Temperatura superficiala a pardoselii este cu atat mai uniforma cu cat distanat dintre tuburi este mai mica si cu cat tuburile sunt mai adanc imersate in sapa .Cu cresterea temperaturii apei creste si diferenta de temperatura intre tubul de incalzire si suprafata intertubulara.Necesarul caloric al unei incaperi poate fi acoperit independent de modul de pozare,astfel incat optiunea privind modul correct de pozare depinde de exigente.
Instalatia de incalzire are drept sarcina majora atat acoperirea necesarului termic cat si crearea unei atmosfere agreabile,de aceea la alegerea modului de pozare se va avea in vedere ca necesarul de caldura al unei incaperi nu este uniform pe intrega suprafata ci mai mare in zona peretilor exteriori,reducandu-se spre interiorul incaperii.
Necesarul sporit de caldura la peretele exterior sau in fata ferestrelor se poate rezolva prin modularea distantei intre tuburi si anume in zona cu necesar termic sporit tuburile se vor amplasa mai strans decat pe restul suprafetelor
Pozarea in forma de melc a tuburilor conduce in medie la o temperatura superficiala uniforma si permite o buna adaptare a densitatii de pozare la necesarul caloric local.Este de preferat si findca duce la aparitia curbelor de 90º care nu creeaza probleme la tuburile din materiale plastice fata de buclele de 180º care apar la amplasarea in forma de meandra,unde se impune respectarea razei de curbura maxim admise,pentru a nu se deteriora tubul.
Se mai adauga faptul ca la pozarea in forma de melc temperatura superficiala este mai uniform distribuita,deoarece grupele de tuburi invecinate ,mai reci in aceasta zona,prezinta o temperatura medie mai scazuta.Curentul de caldura va curge din zonele unde sapa este mai puternic incalzita inspre cele unde ea este mai putin incalzitaDrept consecinta in baza acestor factori temperatura superficiala a pardoselii se poate mentine la valori considerabil mai mici in zona de lucru si se poate dimensiona astfel incat sa existe certitudinea ca limitele fiziologice nu vor fi depasite.
UNELTE DE MONTAJ REHAU
RAUTOOL M1
Trusa manuala cu bacuri duble pentru cate doua dimensiuni 16÷40.
RAUTOOL H1
Trusa mecano-hidraulica cu bacuri duble pentru cate doua dimensiuni.Actionarea se face prin intermediul unei pompe de picior /mana .Aplicabil la dimensiunile 16÷40..
RAUTOOL E1
Trusa de montaj electro-hidraulica cu bacuri duble pentru cate doua dimensiuni.Actionarea se face prin intermediul unui agregat hidraulic electric,care este conectat la cilindrul uneltei printr-un furtun electrohidraulic
Aplicabil la dimensiunile 16÷40..
RAUTOOL A1
Trusa electrohidraulica actionata cu accumulator si bacuri duble .
Actionarea se face prin intermediul unui agregat hidraulic cu acumulator aflat direct pe cilindrul uneltei.
Aplicabil la dimensiunile 16÷40..
Trusele hidraulice RAUTOOL H1, RAUTOOL E1 si RAUTOOL A sunt intercompatibile si sunt prevazute cu aceleasi seturi auxiliare . Clestele si capetele de calibrare din cadrul sistemului de largire REHAU RO sunt compatibile pentru toate uneltele pana la dimensiunea 32.
RAUTOOL G1
Trusele pentru dimensiunile 50÷63mm,avand dimensiunea 40mm in mod optional .Cilindrul uneltei este folosit pentru largire si sertizare .Actionarea are loc prin intermediul unui agregat electrohidraulic .La cerere uneltele pot fi echipate cu pompa de picior.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu