miercuri, 13 iulie 2011

INCALZIREA PRIN PARDOSEALA


Componentele sistemului RAUTHERM - S

CAPITOL  III

Tubul de incalzire
RAUTHERM -S

Domenii de utilizare

Tuburile RAUTHERM - S din polietilena reticulara ( PE - Xa ) cu strat de peotectie la difuziunea vaporilor de oxygen sunt recomandate conform DIN 4726 pentru temperature  de tur de pana la 70ºC si un regim de presiune de 3 bari.
Tuburile RAUTHERM -S  nu sunt recomandate pentru instalatii de alimentare cu apa potabila.Pentru instalatii sanitare se recomanda utilizarea tuburilor din polietilena reticulara ( PE –Xa ) pentru instalatii de apa potabila REHAU  HIS 311( cu manson alunecator )
Proprietati :
§         Rezistenta durabila si la temperaturi de pana la 110ºC
§         Nu se fisureaza sub sarcina
§         Are forma stabile
§         Imbatranire la cald foarte lenta
§         Rezistenta foarte buna pana sub -50ºC
§         Rezistenta la uzura prin frecare intense si foarte buna rezistenta la lovire mecanica
§         Efect de memorie
§         Rezistenta la agenti chimici
§         Etans la difuziunea vaporilor de oxygen
§         Zgomot de scurgere redus
§         Nu contine ioni de metale grele
§         Rezistenta la coroziune

Mansonul alunecator REHAU

La cerere clientului i se prezinta agrementul tehnic si certificatul de calitate.
Imbinarea prin manson glisant REHAU este nedemontabila .Conform DIN 1380 ea poate fi aplicata sub tencuiala sau in stratul de sapa,in absenta unei guri de vizitare.Elementul de baza al acestei tehnici de imbinare este asa numitul “ efect de memorie “ respective comportamentul de revenire la forma initiala a tubului RAUTHERM - S.
Fitingul se introduce in tubul din PE -Xa calibrat la rece,care apoi se preseaza ( sertizare ) cu mansonul alunecator.Tehnica de imbinare cu manson glisant  nu se poate aplica decat utilizand fitinguri adecvate si tuburile  RAUTHERM- S 17 x 2mm, 20 x 2mm,25 x 2.3 mm.Montajul se realizeaza exclusiv cu unelte de montaj REHAU.

Avantaje
  • Realizeaza o imbinare nedemontabilapentru tuburi PE –Xa
  • Permite controlul optic al etanseitatii si al starii finale a imbinarii
  • Sectiunea libera este mai mare in comparatie cu sectiunea la imbinarea prin insurubare sau la imbinarea cu inel de strangere
SISTEMUL REHAU CU NUTURI
1.Placa cu nuturi( NP ) - varianta I

In cadrul acestui sistem tuburile  RAUTHERM -S sunt fixate prin intermediul unor nuturi decalate,si in acest fel se respecta prevederea DIN 4725 T4 de pozare dreaptaa tuburilor.Etanseitatea la apa impusa de DIN 18560 este conferita prin fabricatie prin asa numitul “ tratament prin soc termic “ .Din acest motiv aplicarea unei folii de PE nu mai este necesara.Tratamentul termic prezinta in plus si avantajul ca placile sunt realizate exclusiv din PE 30 SE,deci sunt 100% recirculabile.

1.1.Placa cu nuturi( PST  ) -varianta II
Placa cu nuturi combinata este alcatuita dintr-o placa cu nuturi si o placa de polistiren suplimentara PST 17/15.Ea este conceputa pentru a fi utilizata in incaperi aflate deasupra altor incaperi incalzite similar,unde poate fi aplicata intr-un singur strat,fara a mai fi necesara o termorespectiv fonoizolatie suplimentara.

2.Banda perimetrala
Banda perimetrala ( h = 180mm ) are lipita pe partea dinspre camera o folie cu latime de 300mmcare dupa amplasarea placii cu nuturi ,se intinde peste aceasta .Se evita formarea puntilor fonice si termice spre perete/planseu prin stratul de sapa care se aplica ulterior,iar folia impiedica patrunderea sapei sub placa cu nuturi.

3.Distantiere
Distantierele placii mentin tubul ridicat pentru a permite sapei sa-l imbrace de jur imprejur.

4.Aditiv
Aditiv pentru sapa in cazul utilizarii placii cu nuturi REHAU “ Mini “
Pentru  a indeplini prevederea DIN 18560 ,care impune reducerea inaltimea stratului de sapa,este necesara introducerea unui aditiv special.
Aditivul confera sapei o crestere accentuata a rezistentei la solicitari mecanice.
Gradul de prelucrabilitate a sapei se imbunatateste substantial,in conditiile in care scade cantitatea de apa necesara prelucrarii ,realizandu-se straturi subtiri de sapa.
Conditia de baza pe care sapa trebuie sa o indeplineasca ,este de a corespunde din punct de vedere al capacitatii portante.

5.Fibre sintetice
Fibre sintetice se adauga in amestecul sapei pentru a evita fisurile ce pot aparea in timpul procesului de intarire ,mai ales daca ulterior pe pardoseala se aplica gresie.
Raportul de amestecare
§         50kg ciment PZ35F
§         150kg nisip 4mm
§         100kg nisip 8mm
§         20kg apa
§         2.5kg aditiv pentru sapa NP “ Mini “
§         0.15 kg fibre sintetice

Consum
Pentru un strat cu inaltimea minima de 42mm ( dext + 30mm) sunt necesare 0.6kg componenta de sapa /m2 sapa.Pentru celelalte inaltimi de sapa se iau in calcul 0.2kg /cm inaltime a stratului de sapa / m2.

SISTEMUL REHAU CU PLASA DE SARMA

1.Plasa de sarma
In cadrul sistemului REHAU cu plasa de sarma ( RTM ) ,plasa de sarma se aplica direct pe folia din PE REHAU.
Datorita faptului ca plasele de sarma sunt aplicate plan,folia este protejata efficient fata de deteriorari care ar avea drept urmare patrunderea in izolatie a apei de preparare a sapei.

2.Clipsul rotativ REHAU
Pentru fixarea tubului,clipsul REHAU are doua brate orientate in sus,prevazute pe partea interioara cu cate un carlig de siguranta ,asigurandu-se astfel o pozitionare stabile a tubului.  Clipsul rotativ poate pozitiona tuburi cu dimensiunea de 17si  20 x 2. El poate fi montat atat pe latura longitudinala cat si  pe cea transversala a ochiurilor plasei.Montarea se face cu ajutorul tijelor de fixare ,rotind spre stanga sau spre dreapta.Distanta la care se monteaza clipsurile este optionala.Se recomanda 2 clipsuri la 1m liniar de tub.

3.Tija de fixare REHAU
Serveste la montarea clipsului rotativ pe plasa  de sarma .In partea interioara exista un dispozitiv de prindere a clipsului.Datorita elasticitatii proprii a clipsului,acesta ramane in dispozitivul de prindere pana la fixarea lui pe plasa de sarma.

4.Folia din PE REHAU

Folia din PE duce la indeplinirea prevederilor conform DIN 18560 si a normei ZDB.Ea impiedica patrunderea umiditatii din sapa ( prin apa de preparare ) in stratul de izolatie si formarea de punti fonice si termice.Folia din PE va acoperi si o parte din inaltimea benzii perimetrale.

Sistemul cu capse Tacker REHAU ( TS )

Acest sistem este alcatuit dintr-o termo si o fonoizolatie monitorizata din punct de vedere calitativa,care in functie de grosimea stratului izolant se prezinta sub forma de sul sau de placi pliante,prevazute suplimentar cu o folie rezistenta la rupere si etansa la apa si cu un caroiaj.Pe acestea se fixeaza tuburile RAUTHERM cu ajutorul unor capse.

1. Capsele /Capsatorul  Tacker
Capsele sunt de conceptie speciala ,selivreaza in set ,legate intre ele si se introduce pe tija.magazie a capsatorului.Prin apasarea tijei de ghidaj se infige cate o capsa in izolatie.Inainte se va indeparta banda  ce leaga capsele intre ele pentru a nu perturba functionarea capsatorului.Deoarece capsule din capsator trebuie sa aiba presiune suficienta ,se va urmari ca magazia capsatorului sa contina mereu un numar sufficient de capse.Se va urmari de asemenea ca dupa fiecare capsare tija de ghidaj sa fie tra de maner in sus pana la refuz.

2.Izolatia rulata in forma de sul
Aceasta conbina   proprietatile de fono si termoizolare ale placii ale PST - SE .                                         Folia rezistenta asigura prin intermediul caroiajului intiparit posibilitatea de pozare flexibila si precisa a tubulaturii. RAUTHERM - S.

3.Placa plianta
Placa plianta este analogul izolatiei sub forma de sul pentru o grosime a izolatiei de 52/50/.Placile sunt acoperite doua cate doua cu o folie care le mentine in forma de placa plianta.In acest fel placile pot fi aplicate cu usurinta si se formeaza mai putine rosturi care trebuie izolate cu folie.

4.Banda adeziva
Peste toate rosturile formate intre placile izolatoare se aplica o banda adeziva cu ajutorul dispozitivului de derulare.corespunzator.

5.Banda perimetrala REHAU
Banda perimetrala REHAU care consta din spuma PE cu o grosime de 8mm,asigura indeplinirea prevederii DIN 18560 conferinfd sapei posibilitatea de dilatare pe un interval de minim 5mm.Folia existenta  pe banda perimetrala se aplica peste folia izolatiei.In acest fel se etanseaza rostul dintre banda perimetrala si placa izolanta,impiedicand patrunderea sapei.

SISTEMUL REHAU CU SINA DE FIXARE RAUFIX
1.Sina  RAUFIX
Este elementul de sustinere destinat fixarii tubulaturii de incalzire.Ea este o completare a sistemelor de incalzire REHAU prezentate mai sus.Sistemul permite o pozare rapida si simpla a registrelor de tuburi.Sina se fixeaza pe izolatie si pe folia din PE cu ajutorul unor carlige de ancorare.Carligele se aplica pe izolatie sip e folie  la o distanta de 50cm ,fiind infipte in ea prin orificiile existente in sina.Pentru consolidare, alaturi de sina de carlig se aplica si un stift din material plastic.Se recomanda ca sinele sa fie dispuse avand intre ele un interval  de 1m.Se realizeaza distante intertubulare de 5,10,15,20 si 30 cm.Sinele RAUFIX asigura o inaltare de numai 3.5cm a tubulaturii.

Alte avantaje

§         sapa nu este afectata
§         montaj rapid datorita existentei carligelor intoarse
§         se pot suprapune compact
§         nu survin deteriorari la tubulatura deoarece nu exista bavuri de stantare
§         se asigura  o fixare  optima a tuburilor in zona de curbura

2.Carlige REHAU
Carligele servesc la fixarea sinelor REHAU RAFIX .Carligul se introduce in izolatie manual oblic prin orificiile cu care este prevazuta sina REHAU.Aceasta operatie nu necesita unelte.Datorita piedicilor proeminente sina este mentinuta fixa  pe izolatie.

3.Folia din PE REHAU
Folia din PE duce la indeplinirea prevederilor conform DIN 18560 si a normei ZDB.Ea impiedica patrunderea umiditatii din sapa ( prin apa de preparare ) in stratul de izolatie si formarea de punti fonice si termice.Folia din PE va acoperi si o parte din inaltimea benzii perimetrale.

4.Banda perimetrala REHAU
Banda perimetrala REHAU constand din spuma PE cu grosime de 8mm asigura stratul de sapa posibilitatea de dilatare pe un interval de minim 5 mm.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu