vineri, 15 iulie 2011

ELIMINAREA MIROSURILOR NEPLACUTE SI PREVENIREA RASPANDIRII BACTERIILOR IN GRUPURILE SANITARE FARA FERESTRE


Sistemul ARIAPUR este o solutie unica care intruneste avantajele diferitelor instalatii pentru un ambient placut si sanatos.

Tehnologia sistemului ARIAPUR al companiei Valsir  S.p.a. datorita strategiei sale adoptate in inovatie, a lansat un produs revolutionar,necesar de mult timp si care elimina problemele legate de evacuarea rapida atat a mirosurilor neplacute cat si de prevenirea raspandirii bacteriilor.

Descrierea sistemului ARIAPUR
Sistemul cuprinde urmatoarele componente :
- cutie instalare ventilator
- placa de acoperire a  ventilatorului
- gura de iesire din cutie
- gura de intrare in cutie
Caseta este incastrabila in perete, in apropierea coloanei de canalizare,in care se si racordeaza prin intermediul unui tub PP pentru evacuarea tuturor noxelor.
Sistemul Ariapur este forte eficient deoarece elimina mirosurile si  previne raspandirea bacteriilor chiar din vasul de wc.                                                       
Ventilatorul are o capacitate mare  de aspiratie pentru un grup sanitar D = 100 m3 si creaza o depresiune maxim generala de 340 Pa.                                                                                                                        Panoul frontal permite aspiratia pe toate cele patru laturi ale sale,functia ventilatorului find de absortie la distanta direct din vasul de wc. In plus prin fantele laterale ale ventilatorului se aspira aerul viciat din ambientul grupului sanitar.                                                                                                                                         Aerul de compensare se introduce in grupul sanitar printr-o rama cu grila practicata in partea de jos a usii.                                                                                                                                                           Panoul ascunde grile de aspiratie predispuse la depunerea prafului.
Filtru de aer are un sistem simplu de curatare.
Nivel fonic foarte scazut adica 35 DB,din cauza unui sistem de ventilatie cu o constructie speciala care permite o diminuare a zgomotului.
Functionarea este automatizata avand diverse tipuri de comenzi electrice.
Caseta se conecteaza la vasul de toaleta,in cazul spatiului de grup sanitar,prin tubul de spalare si la o gura de aerisire prin tubul de evacuare.                                                                                                                      Cele doua racorduri se moneaza din PP.                                                                                                                                                                                                                                       Are ca efect obtinerea unui aer curat.                                                                                                              Partea interna cu functie de clapeta antiretur ,asigura ca intr-o instalatie centralizata,fiecare aparat ARIAPUR  sa nu poata influienta capacitatea de aspirare a celorlalte,in caz de montare multipla ,impiedicand astfel intoarcerea noxelor in ambientul grupui sanitar.
Structura aparatului permite racordarea in mai multe locuri ale tubului de evacuare ale aerului infestat cu noxe si bacterii,ceea ce face ca acest produs sa fie flexibil si si usor de adaptat diverselor exigente  de instalare.
Datorita panoului frontal reglabil se poate instala pe perete sau pe tavan urmand  cateva operatii simple.
Acest sistem poate fi aplicat cu success oricarui model de rezervor de semiinaltime ingropat.                                                                                               

1.LUCRARI DE ZIDARIE
Montarea ingropata
Prima faza consta in realizarea unei sapaturi in zid unde sa se aseze carcasa,conducta de aspiratie,ventilatorul si si conducta de evacuare.
Pentru instalarea rezervorului,urmati instructiunile furnizate de catre producatorul acestuia.                                                                                                                                                        Este  necesar ca spartura ( golul ) sa fie sufficient de mare pentru a permite pozarea conductei ;daca este posibil ,se folosesc coturi la 45º,evitati coturile la 90º.
Este necesar ca in apropierea ventilatorului sa se instaleze o priza pentru current.                                            In cazul instalarii in pereti de gipscarton,conductele de aspiratie  si de evacuare vor fi pozitionate intre  zid si peretele de gipscarton si fixate prin coliere obisnuite.Ventilatorul trebuie fixat pe perete cu ajutorul suportilor de fixare,perpendicular fata de carcasa.

2.POZITIONAREA CONDUCTELOR
Este posibila racordarea prin diverse tipuri de conducte. O conducta de aspiratie D50 este suficienta pentru o buna functionare aventilatorului.      Racordarea la gura de aspiratie poate fi realizata cu sisteme de conducte de legatura Ǿ 80/50 din PVC,Ǿ 80/50/50 din PP,PEHD.
Conducta de evacuare a ventilatorului trebuie actionata din tevi D75/76/80 .Conducta de evacuare a ventilatorului trebuie racordata la coloana de aerisire,a carei dimensiune trebuie calculata.                          Este important ca pentru racordarea la coloana sa fie folosita o ramificatie la 45º,pentru a usura evacuarea aerului aspirat.

3.PREGATIREA CARCASEI VENTILATORULUI
Dupa ce s-a  ales tipul conductelor instalatiei ,cu un cutter se face cate un orificiu pe carcasa si in partea de jos ,unde va fi racordul la rezervorul ingropat .
Se trece cablul electric dinspre partea posterioara catre interior, se aseaza carcasa in spartura facuta in zid si se racordeaza conductele de iesire si intrare.

CLAPETA DE INCHIDERE
Clapeta de inchidere trebuie montata astfel incat sa se inchida sub propria greutate. Daca este instalata in mod gresit poate sa nu inchida,iar mirosurile ajung in ambient. Se monteaza apoi placa de protectie pe perete.

4.INCHIDERE DEFINITIVA

Ultima faza de lucru consta in inchiderea si finisarea partilor zidite si a montarii faiantei.          
Ventilatorul este conectat in aceasta faza ultima la instalatia electrica  :                                                           acesta va fi pornit  prin intermediul senzorului de prezenta sau al unui intrerupator de lumina.                                                                                                                                                           Daca zidul are grosime de 80mm ,este necesara achizitionarea unui cadru distantier pe care este montata placuta de inchidere.Pentru un randament bun al ventilatorului,este necesar ca pe usa de la baie sa fie montata in partea de jos o grila de intrare a aerului pentru a evita ca ambientul sa intre in depresie sis a provoace o micsorare a debitului ventilatorului.

DIMENSIONAREA COLOANEI PRINCIPALE DE AERISIRE

Pentru dimensionarea coloanei principale se face referire la doua configurari de instalatie :
1.Prima este compusa dintr-un ARIAPUR pentru fiecare etaj
2.A doua din doua ARIAPUR pe etaj

  • Factor de simultaneitate in utilizare este de 100% ( toate echipamentele ARIA PUR sunt in functiune )
  • Coloana principala este in pozitie verticala
  • Coloana principala are acelasi diametru pe toata inaltimea lui
  • Presiunea reziduala la iesire este de 75Pa
  • Rugozitatea tevii utilizate este de 0.15mm
  • Inaltimea fiecarui etaj este de 2.75m
  • Lungimea coloanei de la ultimul etaj pana la piesa de capat este de 1.5m
  • Conductele secundare sunt realizate din tevi DN 80 si au lungime de 2m,continand 2 coturi.

Diametrul tevilor din PP si PVC pentru realizarea co;oanei principale de aerisire

Diametrul coloanei principale DN (mm )
100
125
150
200
250
315
Numar maxim etaje                              ( un dispozitiv de aspiratie pe etaj )
2
4
6
10
15

Numar maxim de etaje( doua  dispozitiv de aspiratie pe etaj )
1
2
3
6
9*
13

*Un singur ARIAPUR la ultimul etaj

INSTRUCTIUNI DE INSTALARE

1.Montarea pe perete

1.Se introduce in locasul din perete cutia de instalare a ventilatorului,cu grija deoarece se poate deforma.
2.Se scoate capacul de inspectie din cutia de instalare a ventilatorului .
Se monteaza suportii de fixare prin suruburi pe cutia de instalare a ventilatorului.
3.Se marcheaza gaurile de fixare pentru suportii de fixare pe peretele posterior,se gaureste si se introduc  bridele.
Se pregateste materialul de fixare in punctual de instalare.
4.Se introduce cablul de alimentare electrica in partea posterioara a cutiei de instalare a ventilatorului.
5.Pentru izolarea fonica a cutiei de instalare a ventilatorului se folosesc benzi de cauciuc spongios pentru pereti.
6.Se introduce cutia de instalare a ventilatorului cu grija prin intermediul suportilor de fixare in locasul din perete si se fixeaza.
7.Se cupleza racordul de evacuare aer rezidual cu mansonul pentru aer evacuat
 etans.
8.Se fac racordurile electrice
9.Se introduce capacul de inspectie in cutia de instalare a ventilatorului ; ventilatorul se monteaza cu marginea de prindere la acelasi nivel,tinand cont de grosimea caramizilor.

INSTRUCTIUNI DE INSTALARE

2.Montarea pe tavan

1.Se scoate capacul de inspectie din cutia de instalare a ventilatorului.
2.In cazul in care capacul nu se scoate,cutia de instalare a ventilatorului se instaleaza direct pe tavan .
Se fixeaza bine cutia de instalare de instalare a ventilatorului de tavan.
3.In cazul in care se scoate capacul,cutia de instalare a ventilatorului se fixeaza prin suporti de fixare .Se taie corespunzator  suportii de fixare,se indoaie si se monteaza pe cutia de instalare a ventilatorului,cu suruburile potrivite.
4.Se inseamna gaurile pentru fixarea cutiei de instalare a ventilatorului pe tavan,se gaureste si se introduce bridele.
5.Se introduce cablul de alimentare dinspre partea posterioara a cutiei de instalare a ventilatorului
6.Se fixeaza cutia de instalare a ventilatorului pe tavan.
7.Se inchide etans racordul cu mansonul pentru aerului refulat.
8.Se racordeaza mansonul de intrare la conducta care vine de la wc.
9.Se face racordul electric.
10.Se introduce capacul de inspectie si dupa aceea cutia de instalare a ventilatorului cu marginea de prindere la acelasi nivel.

INSTRUCTIUNI DE INSTALARE

Racordarea electrica
Racordarea electrica corecta trebuie facuta in momentul montarii cutiei de instalare a ventilatorului in carcasa cutiei si trebuie realizata numai de personae calificate.
Pentru linia de alimentare se folosesc doar cabluri cu sectiunea de cel putin 1.5mm2 .
Pentru racordarea ventilatorului este necesar sa se taie corespunzator cablul liniei de alimentare,se scoate garnitura si se conecteaza la borna de inchidere .Lungimea cablului de alimentare este de maxim 7 cm,pentru a putea introduce cu usurinta ventilatorul in cutia de instalare.Se taie si se izoleaza conductorul de protectie si conductorii care nu sunt necesari.La acest tip de conexiune se poate lega si iluminarea incaperii.
Ventilatorul incepe sa functioneze imediat.
Dupa inchiderea intrerupatorului,ventilatorul continua sa functioneze timp de inca 6 minute .

ATENTIE
In cazul in care se face o conexiune electrica  gresita  la  ventilator,vor apare defectiuni, caz in care desigur Valsir SpA nu este responsabila pentru daunele provocate.

INTRETINERE

Demontarea  ventilatorului
1.Se va deschide capacul
2.Se desfileteaza surubul de fixare a placii ce acopera ventilatorul
3.Se apasa in centru tijele de blocare pana cand ventilatorul ridicat usor iese din punctele de fixare.

Schimbarea filtrului
1.Se deschide capacul
2.Se scoate panza de filtru si se inlocuieste
3.Se pune filtrul pe grila de aspiratie,se elimina depunerile si se inchide capacul ( trebuie sa se auda declicul )
4.Filtrul se schimba la fiecare 6 luni

Piese de schimb
Placa de acoperire interna  completa compusa din :
  • Placa de acoperire
  • Placuta in cazul unui record la wc sau la al doilea ambient
  • Panza filtru ZF 60/100,filtr clasa EU2
  • Ventilator ER 100
  • Cutie de instalare ventilator
  • Distantier pentru pereti cu grosimi de la 80 la 105 mm daca este cazul
  • Kit 2 suporti de fixare si suruburi pentru fixarea carcasei ventilatorului pe pereti sau intre pereti
  • Tub de spalare pentru racordarea la sistemul ARIAPUR pentru rezervoare incastrate  tip TROPEEA-RIOS
  • Sau Tub de spalare pentru racordarea la sistemul ARIAPUR pentru rezervoare incastrate  tip WINNER - ANGEL
  • Aerisire coloana  din material PP de culoare gri.Ǿ 110/110
  • Conducte universale din PP pentru evacuarea aerului viciat

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu