vineri, 23 septembrie 2011

EVACUAREA GAZELOR DE ARDERE

CAPITOLUL II
Pornind de la baza cosului, este necesara prevederea unui colector a condensului, dotat cu un stut de evacuare racordat la canalizare. Acest accesoriu este absolut indispensabil in cazul cosurilor ce deservesc aparate pe combustibil gazos, multe dintre acestea producand cantitati insemnate de condens acid. De asemenea, si in cosurile pentru aparate pe combustibil lichid sau solid, se pot forma, mai ales la pornire dupa o pauza indelungata, unele cantitati de condens ce trebuie evacuate corespunzator.Tot la baza cosului, este indispensabila amplasarea unei portite ce sa permita :
- inspectia periodica se poate face cu o lanterna si o oglinda sau cu aparate video moderne
- curatirea cosului mai ales in caz de combustibil solid, prin folosirea uneltelor specifice cu perii, tije flexibile si altele specifice.
- inlaturarea materialelor rezultate.
Interiorul unui cos de fum din inox se va executa din inox austenitic W430 (AISI 304) cu grosimea de 0.8 mm. Izolatia unui cos de fum din inox se va executa cu vata minerala, de inalta densitate cu grosimea de 40 mm. Vata va fi pe suport din folie de aluminiu.Exteriorul unui cos de fum din inox se va executa din inox feritic lucios W 416 (AISI 430) cu grosimea de 0.5 mm. Pentru toate centralele racordate la cos sau cu flacara libera se asigura aerul necesar arderii si evacuarea in exterior a gazelor de ardere, complet si fara riscuri, astfel incat in atmosfera incaperii sa nu se depaseasca concentratia de noxe admisa de normele de protectia muncii si normele de protectie a mediului.
Aerul necesar arderii se asigura in functie de raportul intre volumul interior al incaperii Vi [mc] si debitul nominal al aparatului de utilizare Qn [mc/h:]
pentru cazul Vi/Qn >/= 30, se considera ca prin neetanseitatile tamplariei se asigura aerul necesar pentru ardere;
pentru cazul Vi/Qn < 30, se prevede accesul aerului direct din exterior, prin goluri practicate la partea inferioara a incaperii; Sunt exceptate bucatariile din locuinte cu incalzire centrala, in care nu exista alte aparate de utilizare, la care se admite accesul aerului dintr-o incapere vecina prin realizarea unui gol spre aceasta incapere, cu conditia satisfacerii raportului Vi/Qn >/= 30, in care Vi este volumul bucatariei plus volumul incaperii respective.
Daca si in incaperea vecina, spre care este prevazut golul, sunt instalate aparate de utilizare, raportul dintre suma volumelor celor doua incaperi [EVi = Vii + Vi2] si suma debitelor aparatelor de utilizare din aceste incaperi [EQn = Qn1 + Qn2] trebuie sa fie, EVi/EQn >/= 30.
In cazul in care aceasta conditie nu poate fi indeplinita sau in cazul tamplariei etansata cu garnituri de cauciuc, se realizeaza prize de aer direct din exteriorul constructiei. Suprafata golului pentru accesul aerului de ardere intr-o incapere in care se utilizeaza gazele naturale se determina cu produsul intre debitul instalat in incaperea respectiva QI [mc/h] si coeficientul de 0,0025 [mp/mc/h]:
S = 0,0025 x Qi [mp] conditie care se va indeplini si respecta obligatoriu
Golul pentru accesul aerului de ardere se prevede la partea inferioara a incaperii si fara dispozitive de inchidere sau reglaj. Este interzisa obturarea golului de acces al aerului de ardere.Un cos de fum trebuie sa fie cat mai drept adica fara multe coturi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu