vineri, 30 septembrie 2011

Conditii si cerinte privind ventilatia in mediile toxice ,explozive sau cu degajari de substante nocive care se pot desfasura in incaperi industriale

Capitol I
Conditie privind calitatea aerului in incaperi ventilate
O condite importanta privind calitatea aerului intr-o incapere ventilata este concentratia de substante inflamabile si explozibive. Concentratia de substante inflamabile si explozibive in aerul incaperilor se conformeaza prescriptiilor Normelor de Protectia Muncii.

Cerinte privind constructia cladirilor ventilate
Pentru accesul in incaperile cu degajari de substante deosebit de toxice,inflamabile sau explozive se vor amenaja camere tampon alcatuite ,in functie de categoria de pericol de incendiu.Suprafetele interioare ale elementelor de constructie din incaperile cu degajari de substante toxice sau cu periculozitate mare ( mercur,plumb,arsenic,acizi ) precum si substante explozive ,se vor indeplini urmatoarele conditii :
Elementele vor fi toate netede pentru a nu permite acumularea substantelor ,vor fi rezistente la actiunile chimice care ar putea mari rugozitatea ;vor fi executate din materiale care sa nu absoarba substante toxice si vor permite curatirea usoara prin spalare sau alte procedee.

Cerinte privind procesele si instalatiile tehnologice din cladirile ventilate
Procesele de productie insotite de degajari cu periculozitate deosebita vor fi in masura maxima posibila ,izolate in incaperi separate ,automatizate si comandate de la distanta.
Se va urmari ,in masura maxima posibila,protejarea locurilor de munca fara degajari nocive prin :
 Izolarea proceselor tehnologice cu degajari nocive in incaperi separate in cazul halelor compartimentate.
 Gruparea utilajelor cu degajari nocive din halele necompartimentate astfel incat sa se formeze zone curate si zone impurificate distincte si despartite prin coridoare.
 Se va evita , ,ramanerea in hale a pieselor sau materialelor prelucrate ,care degaja substante nocive.

Cerinte privind instalatiile electrice din cladirile ventilate
Instalatiile de ventilare din incaperile de categoria A si B pericol de incendiu vor fi dotate ,in toate cazurile ,cu sisteme pentru semnalizarea opririi accidentale a ventilatoarelor.
Instalatiile de ventilare pentru incaperile de categoria A, B sau C pericol de incendiu vor fi prevazute cu mijloace de oprire din locuri accesibile ,a ventilatoarelor in caz de incendiu.
Pornirea si oprirea motoarelor electrice care actioneaza echipamentul de ventilare se face cu sisteme de interblocaj electric pentru a se asigura punerea in functiune a instalatiilor de aspiratie inaintea celor pentru introducerea aerului ,in cazul incaperilor cu pericol de incendiu,explozie sau cu degajari neasteptate de substante nocive( toxice,sufocante ,mortale ) precum si in cazul incaperilor cu regim de depresiune

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu