luni, 26 septembrie 2011

Reglarea instalatiei de incalzire

Capitolul II

Instalatia de incalzire se regleaza cand conditiile de functionare difera fata de cele nominale.Reglajul se efectueaza dupa o zi de functionare a instalatiei.Se folosesc in acest scop organe de reglare pentru intreaga instalatie, pentru parti din instalatie sau local ,la consumatorii de caldura.Se pevede automatizarea reglarii cand operatiunile de reglare sunt frecvente sau cand necesita o supraveghere multipla.Astfel se automatizeaza reglarea debitului si temperaturii agentului termic in functie de temperatura aerului exterior si interior ,precum si de cea a agentului termic.
Prepararea apei calde menajere de consum folosind agentul termic al instalatiei de incalzire ca agent primar se poate face central ,zonal sau local.
Cazanele centrale termice vor fi dotate ,obligatoriu cu elemenete automate de protectie la cresterea accidentala a temperaturii (in cazul supraincalzirii ) .Se prevad urmatoarele elemente automate de protectie la cresterea temperaturii peste valorile admise :
-un limitator de temperatura de lucru ( termostat de lucru )
-un limitator de temperatura de siguranta ( termostat de siguranta ).
Se verifica daca in specificatia tehnica a cazanelor sunt cuprinse elemente de protectie la cresterea temperaturii.In cazul in care acestea nu sunt cuprinse ,ele vor fi prevazute prin proiectul de automatizare al centralei termice.Instalatia de automatizare pentru protectia cazanelor la cresterea accidentala a temperaturii va fi completata cu sisteme de avertizare sonora si optica.Echilibrarea hidraulica generala a instalatiei se completeaza cu reglajul local la corpurile de incalzire.
Reglarea instalatiei interiore se face pastrand constanta presiunea si temperature agentului termic furnizat de sursa.
Reglarea se face dupa stabilizarea temperaturii interioare in incaperii.
Reglarea coloanelor sau a ramurilor ce alimenteaza consumatorii distincti se face dupa deschiderea la maximum a robinetelor corpurilor de incalzire.
Reglarea sistemului de echilibrare automata de la baza coloanei sau ramurile in cazul instalatiilor prevazute cu robinete termostatate se prevad cu sisteme care limiteaza presiunea diferentiala intre conductele de ducere si intoarcere.

Reglajul instalatiei interioare la cald
Reglajul instalatiei interioare se face prin modificarea regimului hidraulic si de temperatura a agentului termic in scopul asigurarii in cladiri a conditiilor de temperatura corespunzatoare normelor in vigoare (I13) si a cerintelor consumatorilor. Reglarea furnizarii caldurii se poate face printr-o reglare calitativa (variatia temperaturii agentului termic), reglare cantitativa (variatia debitului agentului termic) si reglare mixta (cantitativ - calitativa). Reglarea se face prin executarea unor operatii precum masurarea parametrilor agentului termic : debit, temperatura si presiune, compararea valorilor parametrilor naturali cu cei din proiect, comandarea si actionarea organelor de reglare. Aceasta impune ca instalatiile de incalzire sa fie dotate cu aparate de masura, control si reglare care sunt obligatoriu necesare.
Reglarea se face in 2 etape: la punerea in functiune si in timpul functionarii instalatiei.
La punerea in functiune se are drept scop realizarea parametrilor proiectati ai instalatiei (temperatura, debite, presiune .Se regleaza in primul rand sistemele care asigura protectia si siguranta instalatiei.
Reglarea in timpul functionarii are drept scop realizarea si mentinerea parametrilor agentului termic in concordanta cu cerintele consumatorilor.
Reglarea se poate face central, la sursa termica, local, la consumatorii de caldura sau combinat.
Mai poate fi facuta manual sau automat.
La cladiri prevazute cu regimuri de functionare diferita, reglarea se asigura pe grupe de consumatori.

Asigurarea regimului de presiune. Presiunea intr-o instalatie de incalzire se masoara cu un manometru. Valoarea ei trebuie sa coincida cu valoarea presiunii prevazuta in proiect.
In circuitele cu corpuri de incalzire prevazute cu robinete termostatice care se inchid si se deschid continuu, presiunea variaza permanent. Aceste variatii duc la incalzirea neuniforma a unor parti de cladire, corpurile de incalzire favorizate din punct de vedere hidraulic fiind supra alimentate, iar cele defavorizate , subalimentate.
Acest dezavantaj se poate elimina prin folosirea robinetilor de reglare, a regulatoarelor de debit sau a regulatoarelor de presiune diferentiala.( se mai pot folosi pentru echilibrarea unor ramuri si diafragme )
Regulatoarele de debit se monteaza atat pe conducta de ducere cat si pe cea de intoarcere. Regulatoarele de presiune diferentiala se monteaza pe conducta de intoarcere.
Robinetele de reglare se prevad la toate elementele instalatiei de incalzire unde pot aparea variatii ale debitelor de exploatare.
Asigurarea unei anumite valori a presiunii in instalatie se face prin deschiderea robinetului de admisie a agentului termic in instalatie si inchiderea lui in momentul obtinerii presiunii de regim prevazuta in proiect. Scaderea presiunii in instalatie este data de existenta unor neetanseitati in instalatie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu