duminică, 4 septembrie 2011

Canalizarea apelor menajere in conditii aparitiei pericolului de refulare


Pot apare situatii in care beneficiarul ne stiind din timp cota retelei de canalizare exterioara  sa ceara arhitectului dotarea cladirii din faza de poiect ,la subsol cu obiecte sanitare.Si apar problemele care desi nu sunt insurmontabile creeaza necazuri mari in exploatare Arhitectul cere prin tema proiectantului instalator alimentarea acestor obiecte sanitare cu apa calda si rece.                                                                                                                Automat apare problema evacuarii apei uzate. In situatia in care nivelul maxim al apei din canalizarea exterioara  este mai sus decat nivelul punctelor de scurgere ale instalatiei interioare,atunci apare pericolul real al refularii apei uzate din  reteaua exterioara ,prin canalizarea interioara si prin obiectele sanitare in interioprul cladirii.Pericolul refularii apei uzate din canalizarea  exterioara in canalizarea interioara, respectiv  in obiectele sanitare din cladire  poata sa apara si in situatia in care cladirea este  racordata direct la reteaua exteriora( deci nu prin intermediul unui camin exterior). Deci nu este posibila evacuarea apelor uzate prin curgere libera.

Modul de solutionare a unor asemenea situatii grave  este determinat de o serie de factori constructivi si functionali dupa cum urmeaza :
-nivelul maxim pana la care se poate ridica apa din canalizarea exterioara
-efectele pe care le poate avea apa  in cladire asupra conditiilor igienice a ei                                                                        -efectele pe care le poate avea apa  asupra stabilitatii cladirii.

Solutii de rezolvare
1.Amplasarea obiectelor sanitare la o cota intermediara intre subsol si parter in asa fel incat buza superiora a obiectelor sanitare  respectiv  capacul sifonului de pardoseala,sa fie mai sus decat nivelul maxim la care s-ar ridica apa din reteaua de canalizare in cazul punerii sub presiun,respective chiar peste nivelul terenului .  In aceasta situatie se renunta la subsol in favoarea demisolului.               
In cazurile in care nu se poate renunta la amplasarea obiectelor sanitare sub nivelul terenului,respectiv  sub nivelul pana la care poate refula apa din canalizarea exterioara,se prevad solutii diferite,in functie de consecintele pe care le-ar avea o eventuala inundare.

2.Pentru obiectele situate sub nivelul terenului se prevede o conducta separata  de canalizare,amplasata sub pardoseala subsolului,pe care se prevad dispozitive care sa permita trecerea apei numai intr-un singur sens,deci dinspre instalatia interioara spre instalatia exterioara. Se impiedica  trecerea apei in sens invers ,respectiv  se impiedica refularea apei din canalizarea exteriora si ferindu-se cladirea de inundare.
Acest sistem de protectie a cladirii este un  dispozitiv  impotriva  inundarii, care prezinta dezavantajul unei functionarii mai putin sigure,din cauza depunerii de impuritati in puncte ale sectiunii de trecere a apei,cat si dezavantajul necesitatii unei supravegheri permanente si manevrari imediate a dispozitivelor de inchidere.
Acest dispozitiv este o clapeta terminala de retinere cu diametre cuprinse intre  50 ÷200mm,prevazuta cu un ventil care inchide sectiunea de trecere prin propria lui greutate si permite scurgerea apei numai intr-un singur sens spre canalizarea exterioara. In cazul in care conducta exterioara de canalizare  este pusa sub  presiune ,nivelul apei in caminul in care este montata clapeta creste si presiunea coloanei de apa care se formeaza depaseste presiunea coloanei de apa din canalizarea interioara si clapeta se inchide.

Atentie !
Cand clapeta este inchisa apele uzate care provin de la obiectele sanitare nu se pot scurge;de aceea nu trebuie utilizate in perioada cat trebuie mentinuta clapeta inchisa,pentru a se evita umplerea conductelor,stagnarea apei uzate,cu formarea de depuneri si chiar refulari la unele obiecte sanitare.Functionarea clapetei terminale este nesigura ,deoarece pe garnitura de etansare se depun treptat in timp impuritati din apele uzate ,care fac sa  nu se mai poata realiza o inchidere ermetica .

3.Inchizatorul cu clapeta si sertar                                                                                                              Este un alt dispozitiv contra refularii,care reprezinta un grad de siguranta mai mare in functionare decat clapeta terminala.  Inchizatorul cu clapeta si sertar este prevazut cu un ventil care functioneaza pe acelasi principiu cu al clapetei terminale si cu un sertar din fonta,care este manevrat cu tija.
Sertarul este o masura de siguranta care este manevrat atunci cand se prevede pericolul de refulare datorita unei ploi torentiale  sau infundarea canalizarii. Si aceasta solutie nu este pe deplin satisfacatoare deoarece impuritatile din apele uzate in timp se depun treptat  in locasul sertarului impiedicand inchiderea completa iar prin deschiderile ramase apa uzata patrunde in instalatia interioara si inunda cladirea.

4.Pompa de evacuare a apelor de canalizare uzate
Este o solutie tehnica speciala de canalizare a apelor uzate menajere .Avand dimensiuni de gabarit reduse,pompa se monteaza in spatele vaselor de  closet,sub spalatoare de vasede bucatarie,etc.
Evacuarea apelor uzate de la vasele de closet se asigura cu ajutorul unor  micropulsoare care formeaza un ansamblu compact,monobloc si multifunctional.
Micropulsorul aspira in 3 secunde apa uzata in care se afla hartie,materii fecale,etc. pe care le dezintegreaza si orefuleaza la presiunea de 1bar,intr-o conducta racordata la coloana de canalizare.Aceasta conducta poate avea lungimea de maxim 50 m pe orizontala si 6 m pe verticala.Consumul de apa pentru spalarea closetului este de 3.5 litri pentru o utilizareobtinandu-se o economie de 30000 litri apa pe an,pentru o familie de 4 persoane.comparativ cu consumul de apa pentru un closet standard.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu