sâmbătă, 8 octombrie 2011

Conditii speciale in centrale de ventilare sau in instalatiile de ventilare

Capitolul VI

Buna ziua !

Echipamentul prin care se vehiculeaza gaze sau praf combustibil se amplaseaza :
In aer liber dar cu respectarea prevederilor normativelor in vigoare privind proiectarea,executarea si receptionarea instalatiilor electrice in mediu cu pericol de explozie.
Direct in halele de productie numai cand cerintele procesului tehnologic impun aceasta solutie sau/si cand utilajele tehnologice au in dotatie echipament de ventilare ;in aceste cazuri constructia echipamentului de ventilare corespunde obligatoriu cerintelor impuse de mediul respective cu privire la pericolul de incendiu si/sau explozie.
In incaperi proprii executate din elemente obligatoriu incombustibile.

Accesul persoanelor in centralele de ventilare se face astfel :
Direct din exterior
Din incaperi fara degajari de praf,gaze toxice,sau iritante.
Din incaperi cu aceasi categorie de pericol de incendiu
Din incaperi tampon puse in suprapresiune si anume cand centrala de ventilare este de categoria A sau B de pericol de incendiu si incaperea cu care comunica este de alta categories au cand incaperea este de categorie A sau B pericol de incendiu si centrala de ventilare cu care comunica este de alta categorie de pericol de incendiu.In aceste situatii incaperea tampon are usi rezistente la foc 45 minute si echipate cu dispozitive de inchidere automata.
Prin incaperi tampon puse in suprapresiune cand centrala de ventilare comunica cu incaperi avand degajari de gaze toxice sau iritante.
Usile de acces se deschid spre exteriorul centralei de ventilare.
Centralele de ventilare de categorie A sau B pericol de incendiu sunt echipate cu ventilatoare direct calate pe axa motorului electric sau cu ventilatoare actionate prin cuplare directa.
Atentie : in instalatia de ventilare imbinarile cu eclise mobile nu se folosesc in spatii cu pericol de incendiu.
Instalatiile pentru evacuarea gazelor,fumului,si prafului nu se doteaza cu aparate de masura.Instalatiile care servesc incaperi cu pericol de incendiu sau/si explozie vor fi dotate cu sisteme de semnalizare in caz de oprire accidentala a ventiloatoarelor.
La executia instalatiilor de ventilare se respecta prescriptiile din normele de prevenire si stingere a incendiilor in vigoare.
Canalele de aer ,piesele speciale confectioante din materiale plastice nu sunt utilizate in incaperi din categoriile A si B de pericol de incendiu .
Izolarea termica a canalelor de aer se face cu materiale care indeplinesc urmatoarele conditii :
Sa fie incombustibile
Sa fie neputrescibile
Sa fie rigide la temperaturi ridicate
Sa nu degaje noxe la temperaturi ridicate
Sa nu degaje sulf la temperaturi ridicate

O zi minunata pentru toti !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu