luni, 17 octombrie 2011

Realizarea functiilor de asigurare intr-o instalatie de incalzire cu apa calda

Sistemele de siguranta se clasifica in doua categorii in functie de principiul de functionare :
Sisteme de siguranta care pun instalatia de incalzire in legatura directa si permanenta cu atmosfera
Sisteme de siguranta care nu pun instalatia de incalzire in legatura directa si permanenta cu atmosfera
Functie de echipamentele folosite pentru realizarea functiilor de siguranta ,sistemele de siguranta se clasifica in trei categorii :
Sistemele de siguranta echipate cu vase de expansiune deschise si conducte de siguranta
Sistemele de siguranta echipate cu supape de siguranta si vase de expansiune inchise
Sistemele de siguranta echipate cu supape de siguranta si vase de expansiune deschise
Indeplinirea functiilor de asigurare de catre sistemul de siguranta echipat cu vas de expansiune deschis si conducte de siguranta.
Ansamblul format de vasul de expansiune deschis ,conductele de siguranta ,conductele de circulatie,conductele de expansiune,conductele de preaplin,conductele de aerisire,conductele de semnalizare si robinetele de reglare formeaza un tot unitar.
Indeplinirea functiilor de asigurare de catre sistemul de siguranta echipat cu vas de expansiune inchis si supape de siguranta.
In acest sistem functiile de asigurare sunt indeplinite separat de catre componentele sistemului :
Vas de expansiune inchis cu membrane elastica de separare intre apa si perna de gaz
Preia variatiile de volum ale apei si asigura rezerva pentru acoperirea pierderilor inevitabile de apa.
Mentine instalatia de incalzire plina cu apa ,presiunea minima a gazului fiind mai mare decat presiunea coloanei de apa avand inaltimea egala cu diferenta de cota intre consumatorul cei mai de sus plasat sau conductele de ducere la distributia superioara si nivelul minim al apei in vas.
Supapele de siguranta asigura prin deschiderea lor limitarea presiunii din instalatie si indirect a temperaturii la valoarea maxima admisa.
In acest sistem functiile de asigurare sunt indeplinite separat de catre componentele sistemului in felul urmator :
Vas de expansiune deschis preia variatiile de volum ale apei ,in volumul util cuprins intre nivelul minim si maxim,asigura o rezerva de apa care sa asigure pe o perioada de timp pierderile mici inevitabile de apa si mentine instalatia de incalzire plina cu apa fiind montat la o cota superioara nivelului minim impus pentru apa din instalatie.
Supapele de siguranta asigura prin deschiderea lor limitarea presiunii si indirect a temperaturii din instalatie la valoarea maxima admisa.Prevederea unui sistem de siguranta este obligatorie pentru toate instalatiile de incalzire centrala cu apa calda cu temperature pana la 115ºC. Nu se admite sub nici o forma renuntarea la echipamentul care asigura sistemul de siguranta.Situatiile de preavarie si de activare a functiilor de siguranta care scot instalatia din functionarea normala pot fi evitate daca se aleg echipamente fiabile pentru limitarea temperaturii agentului termic si daca se iau masuri pentru mentinerea lor permanenta in stare de functionare.Se exclude categoric posibilitatatea folosirii vaselor de expansiune inchise la care perna de gaz este in contact direct cu apa din instalatie ,folosindu-se vasele de expansiune cu membrane elastica intre aer si apa.Pentru o mai mare siguranta se prevad traductoare de debit care blocheaza arzatorul daca debitul de agent termic este mai mic de jumatate din debitul nominal al cazanului.Indiferent de solutia adoptata se folosesc numai echipamentele si produsele a caror calitate este certificata prin agremente tehnice.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu