miercuri, 26 octombrie 2011

Verificarea aspectului imbinarilor sudate

Verificarea aspectului
O operatiune de control obligatorie si eliminatorie este verificarea aspectului prin controlul nedistructiv pe imbinarile sudate,piese si laminate.Acest control se executa in toate fazele de executie si se face cu scopul depistarii defectelor de suprafata si a zonelor cu abateri geometrice.Controlul aspectului se face intotdeauna vizual in procent de 100% pentru toate imbinarile sudate,piesele si toate laminatele ,pe toata lungimea si suprafata lor inainte de vopsirea elementelor si dupa curatirea zgurii.Pentru sudarea automata procentajele controlate cu radiatii penetrante pot fi reduse pana la jumatate. Degradarile laminatelor produse prin coroziune nu vor depasi conditiile impuse la livrare.
Pentru imbinari executate la montaj pe santier procentajele controlate se vor dubla ( dimensiuni geometrice,controlul combinat ,controlul cu radiatiipenetrante ).In cazuri speciale daca in caietul se de sarcini se prescrie ,se foloseste controlul cu lichide penetrante si pulberi magnetice.In cazul controlului combinat se foloseste controlul ultrasonic si controlul cu radiatii penetrante.Controlul aspectului in faza finala se executa ambele fete ale imbinarii sudate ,pe o latime adiacenta de minimum 250mm in stanga si dreapta cordonului de sudura. Se verificarea si existenta poansonului sudorului care executa oparatiunea .Poansonul se aplica in urmatoarele conditii :
 Marca poansonului trebuie sa fie vizibila,scoasa in evidenta printr-un marcaj suplimentar adica vopsea diferita la culoare de fond.
 Se interzice folosirea poansoanelor care nu sunt delimitate de un contur inchis.pentru eliminarea concentratorilor de eforturi.
 La 50mm de cusatura
 Un singur poanson pentru cusaturi care nu depasesc 500 mm
 Cel putin cate doua poansoane la capete pentru cusaturi mai lungi de 500 mmfara a depasi 2000mmintre ele.
Verificarea calitatii taieturilor se face cu tehnnici indicate in STAS 10564-81 “ Taierea cu oxygen a metalelor” inlocuit cu SR EN ISO 9013/1998 .Clase de calitate ale taieturilor care prevad si modurile de masurare ale abaterilor si defectelor.Pentru imbinari sudate scurte maxim 500 mm procentul se aplica asupra numarului total de bucati.Pentru cusaturile de lungime mare calculul se face la totalul in metri liniarl.
Aplicarea instrumenelor pe cusatura se face in cel putin 3 puncte pentru o imbinare scurta sau un metro liniar de imbinare de lungime mare,pentru fiecare abatere si defect mentionate..Exista laboratoare care emit buletine de control.
Este obligatorie remedierea tuturor defectelor neadmise constatate la controlul initial ,la prima sau a doua extindere dupa care imbinarea va fi supusa din nou controlului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu